wtorek, 2 października 2012

Leniwe śniadanie. Jajka zapiekane z warzywami.

Czasem człowiek ma ochotę zjeśc coś innego niż kanapki czy płatki z mlekiem. Ja mam tą ochotę non-stop ponieważ prawie żadna kanapka mnie do siebie nie przekona, chyba że jest na ciepło w postaci tosta z serem na przykład. Mój żołądek kocha rano potrawy o temperaturze wyższej niż pokojowa;). Te jajka powstały z powodu przypomnienia sobie o małych i uroczych ceramicznych naczynkach, które już jakiś czas leżały nieużywane. Z takiej kokilki można zjeśc pełnowartościowe śniadanie, z węglowodanami złożonymi, białeczkiem i witaminami;). Porcja na dwie osoby.



Jajka zapiekane z warzywami
  • cztery jajka "M"
  • jeden dojrzały pomidor
  • cztery cienkie kromki chleba pełnoziarnistego
  • kilka różyczek brokuła
  • cztery łyżeczki zielonego pesto
  •  cztery paski sera żółtego
  • masło do wysmarowania kokilek(choc nie jest konieczne)
  • sól i pieprz(u mnie pieprz ziołowy) 
Wysmarowac masłem cztery kokilki. Na dno każdej połozyc odpowiednio wykrojoną kromkę chleba. Posmarowac pieczywo pesto- łyżeczka na kromkę. Położyc na każdej kromce plaster pomidora i wbic po jajku(u waga na za dużą ilośc białka! Można częściowo oddzielic żółtko od białka). Na górze położyc różyczki brokuła, plasterek sera żółtego i posypac solą i pieprzem. Zapiekac w temperaturze 180 stopni aż białko się zetnie do waszego ulubionego stanu. 




Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Takie śniadanie jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny pomysł na śniadanie. ja prawie codziennie rano jem jajka. ale w takiej wersji jeszcze nigdy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne są te naczynka. Takie śniadanie to ja rozumiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjne śniadanie, zrobię sobie w sobotę ;)

    OdpowiedzUsuń