Im chłodniej tym bardziej chce się człowiekowi jeść rzeczy treściwe i konkretne. Dobrze jeszcze, gdy są przygotowane szybko, i z produktów sezonowych. Ja postanowiłam zrezygnować z jakichkolwiek dodatków mięsnych, choć oryginalny przepis tak owe zakładał. Wyszło pysznie, sycąco i bardzo aromatycznie dzięki bogactwu przypraw. Porcja na trzy osoby.
Wegański gulasz z zieloną soczewicą
- 180 gram zielonej soczewicy
- jedna średniej wielkości czerwona cebula
- jedna spora marchewka
- mała cukinia
- strączek czerwonej papryki
- puszka pomidorów w zalewie
- dwie pieczarki lub inne grzyby
- sól i pieprz do smaku
- spore szczypty cynamonu i mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego(mielony)
- Soczewicę wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Nie powinna ona być zupełnie rozgotowana więc po 20 minutach można ją przecedzić. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy posiekaną w dość grube plastry cukinię, marchewkę, grzyby i cebulę. Całość przesmażamy, nie dopuszczając do zbytniej miękkości warzyw. Dodajemy puszkę pomidorów oraz paprykę i gotujemy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy zalewa z pomidorów lekko odparuje dodajemy soczewicę i mieszając przyprawiamy imbirem, cynamonem, kminem oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z grzankami z bułki natartej czosnkiem lub świeżą bagietką.
- Smacznego!
wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńi z soczewicą.. no,pysznie :]
Gulasz pycha, prześlij mi taki na dzisiejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńchciałabym to zjeść na obiad :) wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło,że gulasz smakował. Ja ostatnio też za nim zatęskniłam i kupując soczewicę od razu pomyślałam o nim ;) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAle super, prawie wszystkie składniki mam, i akurat trzeba je zużyć :) będzie na dniach, mniam. Przepadam za soczewicą. Ale pewnie się skuszę na dodatek cebuli, mimo wszystko.
OdpowiedzUsuńoch , soczewica .... uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo smakowite zdjęcia i fajne danie na jesień :)
OdpowiedzUsuńJak wegański to coś dla mnie ;D
OdpowiedzUsuń