piątek, 19 października 2012

Różowa terrina z buraczków

Specjalnie na różowy tydzień zachowałam ten właśnie przepis, a terrinę jadłam już po raz pierwszy z rok temu. Jeśli kochacie buraczki, barszcz to wasza ulubiona zupa, a na myśl o chłodniku cieknie Ci ślinka to ta przystawka jest właśnie dla Ciebie:). Smakuje zresztą bardzo podobnie do chłodniku. Chciałam Wam też przenieść za pomocą tego dania przesłanie. Bądźcie dla siebie dobre dziewczyny. Opiekujcie się nie tylko innymi, ale przede wszystkim sobą. Dajcie sobie szansę na długie i szczęśliwe życie, nie dajcie sobie wmówić że choroby Was nie dotyczą.  Szanujcie swoje życie. A panowie...dopingujcie swoje partnerki w tej dbałości. W końcu piersi ma się tylko dwie na parę:D.



Terrina z buraczków
  • jeden duży burak
  • pół litra śmietany 18%( u mnie pół na pół z kefirem)
  • trzy łyżeczki żelatyny
  • garść szczypiorku
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • sól i pieprz
  • około 4-6 jajek ugotowanych na twardo(zależnie od wielkości naczynka)
Buraka razem ze skórką gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie studzimy, obieramy i tarkujemy na drobnych oczkach. Dodajemy śmietanę, posiekany na drobno szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do reszty składników. Całość mieszamy. Wylewamy do foremek wysmarowanych lekko masłem(będzie łatwiej wyjąć). Można dodać teraz po połówce, lub po całym jajku(zależnie od foremek). Całość odstawiamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z pieczywem i chrzanem. 




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Piękny ma kolor. Podoba mi się ta terrina, nigdy nie jadlam czegoś podobnego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli może być i zdrowo, i wykwintnie ,że o przesłaniu dla dwojga nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor i wpis z przesłaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na drobnych oczkach, tzn lepiej na tych do ziemniaków czy na te drobne paseczki? a te jajka to jak, pokroić czy w całości? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczka do ziemniaków;). A jajeczko może być albo pokrojone, albo połówka, albo całe wsadzone do foremki i zalane odpowiednią ilością masy buraczkowej. Zalezy od inwencji i wielkości foremek.

      Usuń