środa, 3 października 2012

Kamień milowy...w robieniu pizzy.

Niedawno za pośrednictwem portalu "Polska Gotuje" miałam wielką przyjemnośc przetestowac kamień do pieczenia pizzy. Nie miałam wcześniej w domu takiego sprzętu, zawsze bowiem było coś pilniejszego do kupienia. Jednak wciąż ambitnie marzyła mi się pizza z domowego piekarnika smakująca jak ta z dobrej pizzerii. Kamień mi zdecydowanie stworzenie tak owej umożliwił.



Co mówi o produkcie producent?

"Duży kamień ceramiczny do pizzy pozwala na upieczenie dobrze wypieczonej, a zarazem niezwykle chrupiącej pizzy, gdyż dzięki swoim właściwościom w równomierny sposób przekazuje ciepło do ciasta wchłaniając zawartą w nim wilgoć. W zestaw wchodzi okrągły ceramiczny kamień do pizzy, nożyk kółko oraz łopatka do serwowania pizzy."

Estetyka i solidnośc wykonania.

Już po wyjęciu z pudełka w oczy rzuca się, że kamień jest nie tylko przydatną formą w piekarniku, ale i ładnym "naczyniem do podania". Oprócz jasnego kamienia jest też metalowa podstawka co znacznie ułatwia przenoszenie pizzy z piekarnika na stół, bez konieczności szukania deski czy innej podkładki. W zestawie jest też łopatka i nóż-kółko, z troszkę jakby chwiejącym się ostrzem, ale w końcu jest tu tylko miłym dodatkiem. Kroi natomiast dobrze. Kamień jest duży, 30 centymetrów to naprawdę sporo. Co do solidności, to jeśli uda mi się nie zwalić tego cuda na ziemię to pewnie wszystko będzie dobrze:D.

Użytkowanie

Kamień jest stosunkowo niezbyt gruby co moim zdaniem stanowi zaletę. Nie jest dzięki temu ciężki i szybciutko się nagrzewa. Po wyjęciu z piekarnika bardzo długo utrzymuje temperaturę, dlatego też długie trzymanie na nim upieczonej pizzy nie jest wskazane- może się zrobic zbyt chrupiąca. Jednak pizza, którą zrobiłam okazała się byc idealna- cienkie ciasto, umiarkowana ilośc dodatków i chrupiący spód. To jest to co w pizzy lubię!


Pizza wegetariańska
  • 500 gram mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • paczka suszonych drożdży
  • 300 ml wody
  • cztery łyżki oliwy z oliwek
  • około 250 gram sera(u mnie mozarella, gouda i cheddar)
  • jeden pomidor 
  • pół strączka papryki
  • nieduża cebula
  • pół szklanki passaty pomidorowej+trzy łyzki pesto
  • czarne lub zielone oliwki
  • kilka różyczek brokuła
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
Mąkę przesiac do dużej miski wraz z solą. Drożdże i cukier rozpuścic w 150 ml ciepłej wody(byleby nie byłą za gorąca, bo drożdże umrą!). Poczekać aż się spienią. Wlac do mąki, wraz z resztą wody i solą, dodac trzy łyżki oliwy. Całośc wyrobic(ja wyrobiłam za pomocą robota i specjalnego haka do ciasta drożdżowego). Musi byc gładkie i nie przyklejac się do rąk. Ciasto natrzec łyżką oliwy i trzymac w ciepłym miejscu pod przykryciem około 30 minut. Nastawic piekarnik na maksymalną temperaturę i wsadzic do nagrzania kamień. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowac dwa cienkie, okrągłe placki. Kazdy posmarowac pomidorową passatą zmieszaną z pesto. Poukładac warzywa odpowiednio pokrojone i całośc posypac serem. Przełożyc na kamień- na przykład za pomocą wysypanej mąką deski. Zapiekac 10-14 minut w piekarniku na dolnej półce, aż brzeg stanie się rumiany, a ser roztopi. Podawac z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami.

Smacznego!




Ogólne wrażenie:

Z całą pewnością gdybym wiedziała wcześniej jak bardzo taki kamień przydaje się w pieczeniu w pizzy to bym się skusiła- polecam kamień firmy "Kilo"- ładny design i przydatne dodatki. 


 

10 komentarzy:

  1. Ta pizza prezentuje się wspaniale :) Niczym z najlepszej pizzerii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza marzenie :-) A ja też przymierzam się do zakupu takiego kamienia, więc dziękuję za inspirację :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękujemy za wspaniały wpis i przepyszną pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O nigdy nie piekłam na kamieniu, a z chęcią bym spróbowała takie domowej pizzy, muszę przemyśleć kupno kamienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna rzecz taki kamień do pizzy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już bez kamienia nie piekę pizzy, diametralnie poprawia jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wygląda pierwszorzędnie, ciekawa rzecz

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo pysznie, przekonałaś mnie do kamienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tylko ze słyszenia znam go. Zastanawiałam się jak sprawdza się w kuchni. Jak duży jest ten kamień?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten, który ja mam ma 30 cm średnicy także całkiem spory. Dla mnie sprawia się świetnie, piekłam już na nim tez calzone, przymierzam się do chleba::)

      Usuń