sobota, 13 października 2012

Drobiowe, papirusowe "frytki"

Mobilizowałam się do dodania przepisu w tej akcji od paru tygodni i ciągle mi coś innego wpadało w paradę lub kolejkę. Tym sposobem (jak zwykle) na ostatnią chwilę mogę Wam zaprezentować to co przy pomocy "Winiary Pomysł na...papirus" mogłam przygotować te drobiowe "frytki". Pomysł na zawinięcie mięsa w cienki arkusz pergaminu posypany przyprawami zapowiadał się całkiem zachęcająco. Te "frytki" można podać z różnymi sosami( u mnie czosnkowy i standardowo- pomidorowy. Przepis dołączam do akcji "Rewolucja na patelni".


Papirusowe "frytki"
  •  jedna pierś z kurczaka
  • dwa arkusze Winiary pomysł na...papirus
  • jedna czwarta czerwonej papryki
  • pół ogórka szklarniowego
  • kilka "trawek" szczypiorku
Na sos czosnkowy:
  •  100 ml jogurtu naturalnego
  • dwie łyżeczki majonezu
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Na sos pomidorowy
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki wody
  • łyżeczka czerwonego pesto

Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż całej długości na pół aby zrobić cieńsze kawałki. Każdy kawałek pokroić na paski( powinny mieć mniej więcej taką samą wielkość). Rozgrzać patelnię. Do arkusza papirusa wsadzić rządkiem "frytki" i położyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony po cztery minuty.



 Paprykę pokroić w słupki. Ogórek obrać i również pokroić w słupki. Warzywa powiązać w pęczki za pomocą szczypiorku, to samo zrobić z "frytkami". Położyć wszystko na talerzu i przygotować sosy. 

Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę. Koncentrat rozmieszać z pesto i wodą. Przełożyć do miseczek i podawać.





Smacznego!

6 komentarzy: