Z piwem i do piwa: czeskie utopence
To kolejny(po dość długiej i niezamierzonej przerwie) odcinek cyklu "Z piwem i do piwa". Dziś opowiemy sobie trochę o przekąsce sąsiadów zza południowej granicy. Czesi to naród, który przoduje w rankingu ilości wypijanego piwa na mieszkańca. Piwowarstwo ma tam swoją długą tradycję, a złoty trunek to chyba najpopularniejszy czeski alkohol. Szacuje się, że rocznie warzy się tam 20 milionów hektolitrów piwa rocznie. Oprócz dużych, komercyjnych browarów mnóstwo tam również browarów restauracyjnych warzących piwo na potrzeby własnej gastronomii. Jeżeli chcecie obrazić Czecha, powiedzcie że piwo Wam nie smakuje;). Czesi swój lokalny trunek uważają bowiem za najlepszy na świecie. W tym kraju istnieje zupełnie inna kultura picia niż w Polsce. W czeskiej knajpie, w letnie popołudnie ciężko znaleźć wolne miejsce. Orzeźwiają się bowiem na równi młodzi ze starymi, kobiety z mężczyznami. Nie jest wstydem po pracy wyskoczyć na odświeżający umysł i ciało kufelek;). Być może z powodu tej długiej kariery piwa w Czechach, mają oni wiele ciekawego do zaoferowania jeśli chodzi o przekąski. Dziś przedstawię Wam przepis na utopence.
Jeśli mieliście okazję kiedyś być w typowym, czeskim lokalu pewnie zauważyliście dostępny w większości takich miejsc, stojący na widoku słoik z grubymi jak serdelki parówkami. To właśnie utopence. Są to swego rodzaju parówki(špekáčky), z grubo mielonymi kawałkami słoniny widocznymi w przekroju. Całość jest włożona w octową marynatę z cebulą i ostrymi papryczkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd natomiast tłumaczenie można znaleźć tutaj. Danie wykonała moja mama, ja natomiast sfotografowałam i potulnie zjadłam;).
Czeskie utopence
- 1 kilogram špekáček( jeśli nie ma się dostępu do takiego rodzaju wędliny to bez problemu można zrobić z serdelek)
- cztery średnie cebule
- jedna duża czerwona papryka
- kilka ostrych papryczek
- na zalewę: pięć listków laurowych, siedem kulek ziela angielskiego, dziesięć ziaren czarnego pieprzu, łyżka soli, łyżka cukru, szczypta czerwonej papryki
- ocet i woda w proporcji jedna część octu na trzy części wody
- opcjonalnie: garść kiszonej kapusty dobrej jakości
Wodę z octem oraz przyprawami zagotować w sporym garnku. Dodać pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i cebulę pokrojoną w talarki. Zagotować aż cebula nieco zmięknie(trwa to około 5 minut). Każdy serdelek nakroić na środku wzdłuż i delikatnie nabić kapustą. Ułożyć w słoju razem z ostrymi papryczkami i miękką cebulą, zalać ciepłą zalewą octową. Zakręcić słoik i ostudzić. Odstawić na dwa tygodnie i po tym czasie jeść.
Do picia został podany klasyk czeskiego gatunku. Uwarzony w domu bohemian pilsner. Pyszny, orzeźwiający, nie znam nikogo kto by odmówił wypicia;).
Interesujący wpis, nie wiedzialam o takiej 'przekąsce'. Jestem fanką knedliczków, ale do piwa to sie one chyba nie nadają! ;)
OdpowiedzUsuńpamiętamy! :) podoba mi się, że masz słusznego rozmiaru kufelek
OdpowiedzUsuńuwielbiam czeskie jedzonko:) a utopence chodzą za mną od dawna, tylko się zebrać za nie nie mogę;)
OdpowiedzUsuńSwietna nazwa i swietny wpis :)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że Czesi górują, tu mnie zaskoczyłaś!
OdpowiedzUsuńA te parówki są naprawdę grube, myślałam, że to bułka ;D
Przepis zacny, ale i tak najbardziej podoba mi się ostatni akapit... Ależ bym wypił kufelek takiego piwa... ;)
OdpowiedzUsuńOryginalne CZeskie można kupić tutaj: http://czecholand.pl/products-page/utopenci/
OdpowiedzUsuńHi І aam so thrilled І found your web site, I гeally found
OdpowiedzUsuńүou by accident, while ӏ was researching on Digg fօr ѕomething else, NonetҺeless Ӏ am heгe now and ѡould ʝust like to
saay tҺank you for a marverlous poxt аnd a aall round interеsting bpog (І also love the theme/design), I don't have time to browse іt all at the minute Ьut Ӏ ɦave bookmarked іt and also addeԁ іn your
RSS feeds, so when I have time I աill be Ьack to read а geat deal moгe, Pleasе ԁo keep
up the fantastic job.
Alsο visit my site casino
I finally found what I was looking for! Congratulations, quality content! And also the blog itself is very good!
OdpowiedzUsuńI found the content very relevant and extremely important! Congratulations, I recommend!
OdpowiedzUsuńI found the content very, very good
OdpowiedzUsuńvery good, I loved the blog.
OdpowiedzUsuńthanks very good
OdpowiedzUsuńGreat post, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuń