czwartek, 15 listopada 2012

Na dyniowe ostatki- dynia marynowana.

Moją przygodę z poznawaniem dyni zaczęłam gdzieś tak w tamtym roku. Wtedy to zjadłam pierwszy raz zupę dyniową, która nie była na słodko z mlekiem. W tym roku, już zresztą pisałam dostałam w prezencie 20 kilowy egzemplarz cudnej urody, który przerobiłam na dynię marynowaną nie mając pojęcia jak ma smakować- bo nigdy nie jadłam;). Po dłuższym namyśle znalazłam przepis u Prezydentowej i zrobiłam. Już wiem jak smakuje ta dynia marynowana- świetnie! Jest trochę podobna do gruszki, nie gryzie w gardło octem, ma ładny, ciemny kolor(dzięki octowi balsamicznemu). Według tej receptury można ją przyrządzić zarówno na słodko jak i na kwaśno. Więc kto jeszcze dynię ma niech jej użyje, a co! 




Dynia marynowana
  • 2,5 kilograma dyni bez skóry i pestek, pokrojonej w kostkę
  • dwie szklanki cukru( na wersję słodko-kwaśną)
  • pięć szklanek wody
  • kilka goździków
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • dwie gwiazdki anyżu gwiaździstego
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego(nie jest on konieczny, ale ładnie podkreśla kolor)
  • w wersji słodko-kwaśnej: około 3-4 łyżek soli
Wodę, ocet, cukier wlać do dużego garnka i zacząć gotować. Dodać wszystkie przyprawy i pogotować około 10 minut. Wrzucić dynię i gotować do czasu, aż dynia będzie miękka lecz nie rozpadająca się. Przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Odstawić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie pasteryzować, bo dynia się rozgotuje. Spożywać ją możemy po około dwóch tygodniach od wykonania. 


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ja mam dynię mrożoną, hehe ;) Ta Twoja wygląda nieźle, chyba będę musiała jeszcze zrobić takie zapasy.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kapitalna dynia:)
    pomysł bardzo mi sie podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz słyszę i marynowanej-ale pomysł wydaję się bardzo przydatny, trzeba wykorzystać w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka dynia kojarzy mi się z babcinymi przetworami i jest chyba moją ulubioną rzeczą z tej kategorii ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis na dynię. Ostatnio robiłam coś podobnego. Była to dynia w zalewie słodko - kwaśnej wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Bardzo dobry dodatek do różnych dań obiadowych. Dynia jest bardzo aromatyczna dzięki zastosowaniu w przepisie goździków, wanilii, a także cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś niekoniecznie miałam okazję jeść marynowaną dynię więc nie wiem jaki może mieć ona smak. Jednak na pewno jako dodatek do innych dań się sprawdzają. Sprawdzę sobie w przepisach https://basiazsercem.pl/ jeszcze jakie może być ich wykorzystanie do różnych dań.

    OdpowiedzUsuń