Na dyniowe ostatki- dynia marynowana.
Moją przygodę z poznawaniem dyni zaczęłam gdzieś tak w tamtym roku. Wtedy to zjadłam pierwszy raz zupę dyniową, która nie była na słodko z mlekiem. W tym roku, już zresztą pisałam dostałam w prezencie 20 kilowy egzemplarz cudnej urody, który przerobiłam na dynię marynowaną nie mając pojęcia jak ma smakować- bo nigdy nie jadłam;). Po dłuższym namyśle znalazłam przepis u Prezydentowej i zrobiłam. Już wiem jak smakuje ta dynia marynowana- świetnie! Jest trochę podobna do gruszki, nie gryzie w gardło octem, ma ładny, ciemny kolor(dzięki octowi balsamicznemu). Według tej receptury można ją przyrządzić zarówno na słodko jak i na kwaśno. Więc kto jeszcze dynię ma niech jej użyje, a co!
Dynia marynowana
- 2,5 kilograma dyni bez skóry i pestek, pokrojonej w kostkę
- dwie szklanki cukru( na wersję słodko-kwaśną)
- pięć szklanek wody
- kilka goździków
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- dwie gwiazdki anyżu gwiaździstego
- 1,5 szklanki octu spirytusowego
- 1/4 szklanki octu balsamicznego(nie jest on konieczny, ale ładnie podkreśla kolor)
- w wersji słodko-kwaśnej: około 3-4 łyżek soli
Wodę, ocet, cukier wlać do dużego garnka i zacząć gotować. Dodać wszystkie przyprawy i pogotować około 10 minut. Wrzucić dynię i gotować do czasu, aż dynia będzie miękka lecz nie rozpadająca się. Przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Odstawić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie pasteryzować, bo dynia się rozgotuje. Spożywać ją możemy po około dwóch tygodniach od wykonania.
Smacznego!
Ja mam dynię mrożoną, hehe ;) Ta Twoja wygląda nieźle, chyba będę musiała jeszcze zrobić takie zapasy.. :)
OdpowiedzUsuńkapitalna dynia:)
OdpowiedzUsuńpomysł bardzo mi sie podoba
pierwszy raz słyszę i marynowanej-ale pomysł wydaję się bardzo przydatny, trzeba wykorzystać w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuńTaka dynia kojarzy mi się z babcinymi przetworami i jest chyba moją ulubioną rzeczą z tej kategorii ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na dynię. Ostatnio robiłam coś podobnego. Była to dynia w zalewie słodko - kwaśnej wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Bardzo dobry dodatek do różnych dań obiadowych. Dynia jest bardzo aromatyczna dzięki zastosowaniu w przepisie goździków, wanilii, a także cynamonu.
OdpowiedzUsuńJakoś niekoniecznie miałam okazję jeść marynowaną dynię więc nie wiem jaki może mieć ona smak. Jednak na pewno jako dodatek do innych dań się sprawdzają. Sprawdzę sobie w przepisach https://basiazsercem.pl/ jeszcze jakie może być ich wykorzystanie do różnych dań.
OdpowiedzUsuń