Brokuł, chleb, feta=zapiekanka!
Jesień to dla mnie średnio szczęśliwa pora roku. Zaciskam zęby i staram się jakoś przeżyć czas do grudnia, który jest moim ulubionym miesiącem. Dobija mnie w jesieni dzień kończący się o 16.30 co skutecznie uniemożliwia zrobienie dobrego zdjęcia, czegokolwiek bym nie gotowała(wspominałam już że totalnie nie umiem posługiwać się lampą błyskową?). Dlatego teraz już w nocy zastanawiam się co zrobię rano. Przeglądam późnym wieczorem blogi kulinarne i robię prasówki. Tak oto wynalazłam ten przepis w, którymś numerze magazynu "Kuchnia". Wpadł mi w oko bo jest prosty jak budowa cepa. Okazało się że ta prostota jest tu największą zaletą- wszystkie smaki ładnie się komponują ze sobą. Zamiast czarnych oliwek użyłam czerwonej cebuli, to dobra zamiana jeśli nie przepadacie za bardzo słonymi daniami. Porcja na średnią keksówkę.
Zapiekanka z brokułem, chlebem i fetą
- 200 gram chleba razowego dobrej jakości
- 200 gram sera typu feta
- 200 gram brokuła
- pięć jajek
- cztery łyżki mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 gram czarnych oliwek lub jedna czerwona cebula
- pieprz
Chleb i fetę pokroić w kostkę. Brokuły umyć, osuszyć i porwać na drobne różyczki-dodać do chleba i sera. Dodać pokrojoną w piórka cebulę lub przepołowione oliwki. W osobnej miseczce wymieszać pięć jajek, mąkę, mleko i pieprz. Zalać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nadzienie. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni z zakrytą górą. Na ostatnie 10 minut pieczenia odsłonić wierzch by się zrumienił. Podawać na zimno lub ciepło, z sosem czosnkowym.
Smacznego!
cudowna zapiekanka. :)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że musi być przepyszna... :) Brokuły i feta - zgrane połączenie!
OdpowiedzUsuńidealne połączenie smaków :) musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowa!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że to niezwykle pomysłowy przepis;)
OdpowiedzUsuńile smaków w jednym:!
OdpowiedzUsuńachhh
jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zapiekanka :P i napewno bardzo smaczna. Brokuły <3
OdpowiedzUsuńsame smakołyki!
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka!!! Robi się naprawdę chwilę. Wyśmienicie smakuje również na drugi dzień podgrzana. Użyłam zwykłego twarogu zamiast sera feta, dodałam łyżeczkę soli, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki, wyszła pyszna i mniej kaloryczna ; )
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i się udało, pozdrawiam serdecznie!
Usuń