poniedziałek, 5 listopada 2012

Brokuł, chleb, feta=zapiekanka!

Jesień to dla mnie średnio szczęśliwa pora roku. Zaciskam zęby i staram się jakoś przeżyć czas do grudnia, który jest moim ulubionym miesiącem. Dobija mnie w jesieni dzień kończący się o 16.30 co skutecznie uniemożliwia zrobienie dobrego zdjęcia, czegokolwiek bym nie gotowała(wspominałam już że totalnie nie umiem posługiwać się lampą błyskową?). Dlatego teraz już w nocy zastanawiam się co zrobię rano. Przeglądam późnym wieczorem blogi kulinarne i robię prasówki. Tak oto wynalazłam ten przepis w, którymś numerze magazynu "Kuchnia". Wpadł mi w oko bo jest prosty jak budowa cepa. Okazało się że ta prostota jest tu największą zaletą- wszystkie smaki ładnie się komponują ze sobą. Zamiast czarnych oliwek użyłam czerwonej cebuli, to dobra zamiana jeśli nie przepadacie za bardzo słonymi daniami. Porcja na średnią keksówkę.


Zapiekanka z brokułem, chlebem i fetą
  • 200 gram chleba razowego dobrej jakości
  • 200 gram sera typu feta
  • 200 gram brokuła
  • pięć jajek
  • cztery łyżki mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 gram czarnych oliwek lub jedna czerwona cebula
  • pieprz
Chleb i fetę pokroić w kostkę. Brokuły umyć, osuszyć i porwać na drobne różyczki-dodać do chleba i sera. Dodać pokrojoną w piórka cebulę lub przepołowione oliwki. W osobnej miseczce wymieszać pięć jajek, mąkę, mleko i pieprz. Zalać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nadzienie. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni z zakrytą górą. Na ostatnie 10 minut pieczenia odsłonić wierzch by się zrumienił. Podawać na zimno lub ciepło, z sosem czosnkowym.



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Coś czuję, że musi być przepyszna... :) Brokuły i feta - zgrane połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne połączenie smaków :) musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że to niezwykle pomysłowy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa zapiekanka :P i napewno bardzo smaczna. Brokuły <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Super zapiekanka!!! Robi się naprawdę chwilę. Wyśmienicie smakuje również na drugi dzień podgrzana. Użyłam zwykłego twarogu zamiast sera feta, dodałam łyżeczkę soli, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki, wyszła pyszna i mniej kaloryczna ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i się udało, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń