czwartek, 23 czerwca 2011

Tort "Kopiec kreta"

To chyba jedno z pierwszych ciast z torebki jakie jadłam. Odtworzenie tego przepisu w warunkach domowych okazało się banalne zarówno w składnikach jak i wykonaniu. Niestety przyznaję się do porażki estetycznej: tort wyszedł brzydki, ale zapewniam że bananowo- kakaowo -  śmietankowa fuzja smaków ten fatalny wygląd rekompensuje. Banan to owoc dla mnie dość przewrotny bo sam w sobie nie stanowi żadnej rewelacji. Dopiero w połączeniu z z czekoladą albo w dowolnym wypieku czy deserze stanowi coś interesującego;) Przepis pochodzi ze strony gotujmy.pl;)

Kopiec kreta


Na ciasto:
* kostka margaryny
* 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 3 szklanki mąki
* 2 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka wody (niepełna)
* 4 łyżki kakao

Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut.  Studzimy i placek przekrawamy wzdłuż ostrym nożem z ząbkami lub oplecioną dookoła ciasta nitką na trzy części.


Nadzienie:
* 750 ml śmietany kremówki
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 tabliczka ciemnej czekolady
* tabliczka mlecznej czekolady
* 4 duże banany

Czekoladę siekamy w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru. Dodajemy do niej  połowę rozdrobnionej czekolady i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Placki ciasta możemy delikatnie skropić rumem. Układamy na placku banany, porcję śmietany, przygładzamy. Kładziemy drugi placek znowu banany,śmietanę, przygładzamy i kładziemy górny placek. Resztę śmietany wykładamy na górę i po bokach. Sypiemy na górze wiórki czekoladowe(osobiście nie ozdabiałam tortu bananem ponieważ nawet skropiony sokiem z cytryny dość szybko ciemnieje). Schładzamy około godziny i podajemy.




 Smacznego! :D

1 komentarz: