sobota, 11 czerwca 2011

Sałatka z ciecierzycy na ciepło

Coś rewelacyjnego!
Pyszne danie kolacyjne lub obiadowe, ładnie wygląda, nie szaleje z kaloriami.
Pierwszy raz ciecierzycę jadłam będąc jeszcze dziewczęciem bardzo młodym, na wieczorze algierskim. Wtedy znałam ją jako groch algierski, choć roślina owa pochodzi ponoć z zachodniej Azji. Algierczycy dodawali ją do baraniny, rosołu z barana i kaszy kuskus z suszonymi śliwkami.

Ja osobiście ją lubię za ten lekki, orzechowy posmaczek, zupełnie inny niż  w tradycyjnych polskich nasionach strączkowych. Co do warzyw w tej sałatce, to ja preferuję je al dente, ale zdania są bardzo podzielone w tym temacie:) Przepis pochodzi z książeczki "Tanie dania" wydawnictwa BBC Books.

Sałatka z ciecierzycy na ciepło
* puszka ciecierzycy (lub 220 gram ugotowanej)
*  średniej wielkości cebula zwykła żółta lub czerwona pokrojona w talarki
* średniej wielkości cukinia
* 400 gram pomidorków koktailowych
* strąk żółtej papryki
* 100 gram sera feta
* dwie łyżki zieleniny(świeże zioła, koperek lub pietruszka, lub jedno i drugie)
* 4 łyżki oliwy
* sok z ćwiartki cytryny

Ciecierzycę odsączamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, umytą i pokrojoną w grube talarki cukinię, paprykę w grubą kostkę. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem zależnie od preferencji 6-12 minut. Odstawiamy do ostudzenia, kroimy pomidorki na połówki, fetę w drobną kosteczkę, dodajemy ciecierzycę i przestudzone lekko warzywa, całość mieszamy. Wyciskamy ćwiartkę cytryny i posypujemy zieleniną.
Podajemy jeszcze ciepłą sałatkę z grzanką czosnkową.

Smacznego!

Uwagi:
- warzywa można podpiec w piekarniku lub na patelni grillowej, niekoniecznie trzeba je smażyć, choć to najszybsza wersja
- sałatkę można wzbogacić o kilka cienkich, przysmażonych plastrów boczku, pokrojonych w duże kawałki
- osobiście nie solę jej prawie wcale, bo feta jest już słona, ale jeśli ktoś lubi to warto przyprawy uzupełnić o pieprz lub płatki chilli



1 komentarz: