Bounty
* 200 gram wiórków kokosowych* 70 gram cukru pudru
* 100 mililitrów Śmietany kremówki (30%)
* 70 gram masła
* dwie tabliczki (200g.) dowolnej czekolady bez dodatków; biała, mleczna lub gorzka można też gatunki wymieszać
Do miski wsypujemy kokos i cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną i wlewamy do wiórek i cukru. Mieszamy i pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w zamrażarce na ok. 20 minut. Wyjmujemy masę kokosową z zamrażarki, formujemy kulki i układamy na tacy lub dużym talerzu pokrytym folią aluminiową.
Gotowe uformowane kuleczki wsadzamy na kolejne 30-45 minut do zamrażalnika (dzięki temu łatwiej będzie je obtaczać w czekoladzie). W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w mikrofalówce, kąpieli wodnej lub po prostu w garnuszku na małym ogniu energicznie mieszając aby jej nie przypalić. Wyciągamy kuleczki i obtaczamy każdą z pomocą łyżki w płynnej czekoladzie i odkładamy na folię(robimy to niezwykle energicznie, ponieważ kuleczka zaczyna gubić wiórki i czekolada traci swoje właściwości obklejające).
Wsadzamy do lodówki na około 30 minut (do czasu aż stężeje czekolada).
Smacznego! ;)
http://www.youtube.com/watch?v=cOrc37wNUqU
Mr. President- Coco Jambo Ha! Czy ktoś pamięta jeszcze ten hicior?:D
jakie one rozkoszne;) zapisuję przepis , uwielbiam takie małe słodkości;)
OdpowiedzUsuńRobiłam i są to jedne z najlepszych pralinek jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :) naszła mnie ochota na takie bounty
OdpowiedzUsuńRobiłam tą kokosową masę jednak zamiast pralinek w mojej głowie wyszło z niej ciasto - i tak też skończyła :) Podana na biszkopcie i polana czekoladą :) Ale fakt - smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńhmmmm....gdzieś już to widziałam...;) smaczny.wizaz ;) znowu kusisz :D
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam, rozkoszne są:)
OdpowiedzUsuńMałgo, natchnęłaś mnie! zaraz się zabieram do robienia ^^
OdpowiedzUsuń