środa, 28 marca 2012

Młode i jędrne. Zupa curry z młodymi ziemniakami i szpinakiem

Bardzo sympatyczna zupka. Przy tym pożywna i nawet panowie z natury bardziej mięsożerni, którzy zupę uważają raczej za napój i traktują po macoszemu będą myślę usatysfakcjonowani. Niby ostre przyprawy to domena dań zimowych, ale tutaj się tak wszystko idealnie komponuje z młodymi warzywami że żal nie zrobić. Chciałabym przy tym zaznaczyć swoje zdanie na temat sezonowości warzyw i owoców. Osobiście nie traktuję ziemniaków z Izraela czy szpinaku z Hiszpanii gorzej, nie uważam żeby jakiekolwiek nowalijki były trucizną, zwłaszcza w dobie ścisłych unijnych przepisów dotyczących na przykład metali ciężkich. Importowane nowalijki zresztą są w cenach takich, które nie pozwalają na jakieś szczególnie hurtowe spożycie. Młody ziemniak sprowadzony skądś tam i tak moim zdaniem smakuje lepiej niż wymrożony w magazynie polski produkt, który bywa o tej porze roku słodki i rozpada się w garnku. No to się nagadałam;) Teraz czas na zupę. Porcja na cztery osoby, przepis pochodzi z książki "Pikantne dania. 101 sprawdzonych przepisów.".


Zupa curry z ziemniakami i szpinakiem

* 60 dag mięsa mielonego
* dwa litry wywaru mięsnego lub warzywnego
* duża cebula
* trzy łyżki oleju
* 40 dag młodych ziemniaków
* 100 gram liści młodego szpinaku( ja nabyłam w Biedronce)
* sól,pieprz
* dwie łyżeczki łagodnego curry
* łyżeczka kuminu rzymskiego
* szczypta kurkumy
* dwie łyżki sosu sojowego
* dwa ząbki czosnku
* śmietana lub jogurt grecki

Cebulę obieramy i siekamy na drobną kosteczkę. Wlewamy do garnka olej i wrzucamy cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Smażymy na złoto. Dodajemy mięso i smażymy mieszając około 10 minut. Wlewamy wywar i zmniejszamy ogień. Wsypujemy do zupy przyprawy i mieszamy.  Ziemniaki szorujemy lub obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do powoli gotującej się zupy i zwiększamy nieco ogień. W tym czasie myjemy szpinak i zalewamy na około trzy minuty wrzącą wodą i odcedzamy.  Zupa jest gotowa gdy ziemniaki zmiękną. Podajemy układając na górze talerzy z zupą liście szpinaku i robiąc kleks z jogurtu lub śmietany. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz