Zupa curry z ziemniakami i szpinakiem
* 60 dag mięsa mielonego
* dwa litry wywaru mięsnego lub warzywnego
* duża cebula
* trzy łyżki oleju
* 40 dag młodych ziemniaków
* 100 gram liści młodego szpinaku( ja nabyłam w Biedronce)
* sól,pieprz
* dwie łyżeczki łagodnego curry
* łyżeczka kuminu rzymskiego
* szczypta kurkumy
* dwie łyżki sosu sojowego
* dwa ząbki czosnku
* śmietana lub jogurt grecki
Cebulę obieramy i siekamy na drobną kosteczkę. Wlewamy do garnka olej i wrzucamy cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Smażymy na złoto. Dodajemy mięso i smażymy mieszając około 10 minut. Wlewamy wywar i zmniejszamy ogień. Wsypujemy do zupy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki szorujemy lub obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do powoli gotującej się zupy i zwiększamy nieco ogień. W tym czasie myjemy szpinak i zalewamy na około trzy minuty wrzącą wodą i odcedzamy. Zupa jest gotowa gdy ziemniaki zmiękną. Podajemy układając na górze talerzy z zupą liście szpinaku i robiąc kleks z jogurtu lub śmietany. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz