poniedziałek, 26 marca 2012

Wegańskie smoothie z mleczkiem migdałowym i owocami

Kiedy tylko znalazłam ten przepis w książce "100 zdrowych pokarmów" to wiedziałam że zrobię, choćby z ciekawości by zobaczyć jak wygląda mleczko od migdałów, które z tego co wiem wymion nie mają:P Oczywiście poza białym kolorem nie ma to nic wspólnego z tradycyjnym krowim wyrobem. Smakuje wyraźnie marcepanowo. Moje miało malutkie kawałeczki migdałów bo malakser jest przygotowany na większe formaty tego co się wrzuca, ale w ogóle mi to nie przeszkadzało. Polecam ten koktajl zwłaszcza alergikom i weganom. Porcja na dwie osoby.


Smoothie z mleczkiem migdałowym i owocami

* 100 gram migdałów zblanszowanych i obranych 
* 300 ml soku jabłkowego niesłodzonego
*  dwa banany lub pomarańcze
* łyżka siemienia lnianego
* 200 gram malin, jagód lub innych owoców jagodowych

 Migdały wrzucamy do naczynia malaksera lub blendera i wlewamy odrobinę soku. Włączamy i mielimy dodając cienki strumykiem sok aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy do koktajlu banany lub pomarańcze i owoce jagodowe( jeśli są zamrożone to należy je wcześniej rozmrozić) oraz siemię lniane. Miksujemy na jednolitą konsystencję i rozlewamy do szklanek. Podajemy.



Przepis dodaję do akcji "Smoothie!"

3 komentarze:

  1. Musi pysznie smakowac z mleczkiem migdalowym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy patent z tymi migdałami. Wypróbuję sobie jutro. Mam nadzieję, że zadziała też po podmienieniu ich np. na pistacje moje ulubione? Przekonamy się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedyną rzeczą jaką nienawidzę na studenckim mieszkaniach jest brak malaksera, mam natomiast pralkę - czy jest jakaś możliwość użycia pralki zamiast malaksera? bo wygląda mi strasznie smakowicie

    OdpowiedzUsuń