Co prawda ów tytułowa niedziela miała już miejsce w niedzielę prawie dwa tygodnie temu, ale cóż...Na fali częstego bywania mojej Sylwii w rodzinnych stronach miałam okazję próbować różnych wegańskich przysmaków. Począwszy od wegańskiego paprykarza, poprzez pasztet z soczewicy( który mam nadzieję wkrótce zrobić) a skończywszy nawet na...wegańskim smalcu. Wszystko doskonałe w smaku, świetnie przyprawione i przeczące wielu głosom że zdrowe jedzenie musi być czymś traumatycznym:P Ciasta upiekłam do niedzielnej kawy- choć nie tylko kawosze pomogli w systematycznym niszczeniu tegoż wypieku. Przepis na dwie keksówki lub keksówkę i niedużą podłużną blaszkę.
Wegański murzynek i ciasto z wanilią i kardamonem
*2 szklanki mąki
* szklanka cukru
* cztery łyżeczki dżemu (u mnie z porzeczki, domowej roboty)
* 1/2 łyżeczki sody
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół szklanki oleju
* półtorej szklanki wody( lub mleka roślinnego/soku jabłkowego)
Do murzynka:
* trzy łyżki gorzkiego kakao lub karobu
Do ciasta waniliowego:
* trzy łyżki cukru WANILIOWEGO( nie wanilinowego)
* 50 gram płatków migdałowych
* pół łyżeczki kardamonu
Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy suche składniki- w przypadku murzynka dodajemy kakao lub karob, do jasnego ciasta zaś kardamon, migdałowe płatki i cukier waniliowy. Suche składniki mieszamy i dolewamy wodę oraz olej. Ponownie intensywnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem. Przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy w 180-190 stopniach przez około 35-40 minut. Smacznego!
Z wanilią i kardamonem:) |
Murzynek:) |
śliczne ciasta.
OdpowiedzUsuńwesołego Alleluja.
ps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej przy komentarzach...
Moim zdaniem warto przypominać, że zaimek "ów" w języku polskim się odmienia. Mówimy "owa niedziela".
OdpowiedzUsuń