Nieskromnie powiem- to chyba mój najładniejszy wypiek:) Ale to chyba niewielki sukces skoro ciasta wychodzą mi chyba najgorzej z całej gamy kuchennych przysmaków. Tu jednak nie było czego zepsuć, no można było przypalić spód lub zrobić grudki w budyniu( co i osobiście zdarza się niestety dość często). I ta prostota czyni jej jedzenie jeszcze przyjemniejszym. Oraz to jaki wybór daje gościom- każdy może dostać kawałek ze swoim ulubionym owocem, a owoc może być dowolny, świeży lub z mrożonki, z puszki czy ze słoika. Polecam szczególnie do po południowej kawki:) Porcja na sporą formę do tarty.
Tarta z budyniem waniliowym i owocami
Na spód:
* 125 gram masła
* 100 gram cukru pudru
* 250 gram mąki
* jedno jajko
* szczypta soli
Na masę:
* opakowanie budyniu waniliowego
* dwie łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
* 400 ml mleka
* 30 gram masła
+ owoce ( u mnie pokrojone w plastry kiwi i truskawki, pomarańcze i ciemne winogrona)
Przesiewamy do miski mąkę z solą. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, roztrzepane jajko i cukier. Całość ugniatamy aż będzie mieć jednolitą konsystencję. Formujemy w kulę i wsadzamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.
Po schłodzeniu wyjmujemy i wałkujemy na cienki placek. Wyklejamy ciastem formę do tarty( jeśli posiadamy ceramiczną to smarowanie masłem lub wykładanie papierem do pieczenia nie jest konieczne). Nakłuwamy obficie widelcem i pieczemy na lekko złoty kolor w 200 stopniach przez około 25 minut. Studzimy.
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy. Dodajemy pod koniec gotowania masło i intensywnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Lekko przestudzony wylewamy na spód i wygładzamy powierzchnię. Układamy owoce w dowolnej kompozycji i podajemy.
Smacznego!
Piękne kolory! Osobiście wybrałabym kawałek z truskawkami lub winogronami:)
OdpowiedzUsuńKogo to obchodzi kobieto co byś wybrała????????????????
UsuńNie hejtuj kobieto.
UsuńCiebie nie musi to obchodzić ;-)
Super! Wczoraj na weekend zrobiłam szarlotkę, ale w tygodniu na pewno zrobię tą tartę. Dzieki!
OdpowiedzUsuńszykuje się na takie pyszności.......po świętach:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda!!!!!
OdpowiedzUsuńEstetycznie daję 10/10, smakowo pewnie też, ale nie chcę tak w ciemno.. Cóż, pozostaje mi ją zrobić i się przekonać, trudno! ;)
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda:) Po prostu pyszności!
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa:-) Śliczna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda, trafiłam tu w poszukiwaniu dobrego przepisu na tartę, jutro robię! Z Twojego przepisu! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam tartę według tego przepisu, ale z malinami i gruszkami zatopionymi w budyniu i wyszła przepyszna! Jedyny mankament to chyba mam większą formę, bo ciasta miałam troszkę za mało i musiałam zrobić strasznie cieniutki spód, przez co w najcieńszych miejscach się przełamywał, ale w niczym nie umniejszało to smakowi. Zaniosłam trochę do pracy i moi znajomi z firmy też byli wniebowzięci! PYCHA!
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam.. JEST PRZEPYSZNA! Az nie moge uwierzyc ze tak długo sie zbierałam żeby ją upiec, ciasto proste, szybkie i PYYYYCHOTA!
OdpowiedzUsuńja robie dzis a ciasto kupilam gotowe:) bedzie jeszcze szybciej
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, pierwszy raz robiąc tartę zrobiłam dziś z tego przepisu. Udała się, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam tartę - wyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis . czy po wlaniu budyniu z owocami trzeba włożyć jeszcze raz do piekarnika ?
OdpowiedzUsuńWitam, czy można mrozić taką tartę?
OdpowiedzUsuńTarta z budyniem uwielbiam
OdpowiedzUsuń