niedziela, 25 marca 2012

Łatwa tarta z budyniem waniliowym i owocami

Nieskromnie powiem- to chyba mój najładniejszy wypiek:) Ale to chyba niewielki sukces skoro ciasta wychodzą mi chyba najgorzej z całej gamy kuchennych przysmaków. Tu jednak nie było czego zepsuć, no można było przypalić spód lub zrobić grudki w budyniu( co i osobiście zdarza się niestety dość często). I ta prostota czyni jej jedzenie jeszcze przyjemniejszym. Oraz to jaki wybór daje gościom- każdy może dostać kawałek ze swoim ulubionym owocem, a owoc może być dowolny, świeży lub z mrożonki, z puszki czy ze słoika. Polecam szczególnie do po południowej kawki:) Porcja na sporą formę do tarty.



Tarta z budyniem waniliowym i owocami

Na spód:
* 125 gram masła
* 100 gram cukru pudru
* 250 gram mąki
* jedno jajko
* szczypta soli

Na masę:
* opakowanie budyniu waniliowego
* dwie łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
* 400 ml mleka
* 30 gram masła

+ owoce ( u mnie pokrojone w plastry kiwi i truskawki, pomarańcze i ciemne winogrona)


Przesiewamy do miski mąkę z solą. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, roztrzepane jajko i cukier. Całość ugniatamy aż będzie mieć jednolitą konsystencję. Formujemy w kulę i wsadzamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.
Po schłodzeniu wyjmujemy i wałkujemy na cienki placek. Wyklejamy ciastem formę do tarty( jeśli posiadamy ceramiczną to smarowanie masłem lub wykładanie papierem do pieczenia nie jest konieczne). Nakłuwamy obficie widelcem i pieczemy na lekko złoty kolor w 200 stopniach przez około 25 minut. Studzimy.
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy. Dodajemy pod koniec gotowania masło i intensywnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Lekko przestudzony wylewamy na spód i wygładzamy powierzchnię. Układamy owoce w dowolnej kompozycji i podajemy.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Piękne kolory! Osobiście wybrałabym kawałek z truskawkami lub winogronami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kogo to obchodzi kobieto co byś wybrała????????????????

      Usuń
    2. Nie hejtuj kobieto.
      Ciebie nie musi to obchodzić ;-)

      Usuń
  2. Super! Wczoraj na weekend zrobiłam szarlotkę, ale w tygodniu na pewno zrobię tą tartę. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. szykuje się na takie pyszności.......po świętach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowicie wygląda!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Estetycznie daję 10/10, smakowo pewnie też, ale nie chcę tak w ciemno.. Cóż, pozostaje mi ją zrobić i się przekonać, trudno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcająco wygląda:) Po prostu pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie wygląda, trafiłam tu w poszukiwaniu dobrego przepisu na tartę, jutro robię! Z Twojego przepisu! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj zrobiłam tartę według tego przepisu, ale z malinami i gruszkami zatopionymi w budyniu i wyszła przepyszna! Jedyny mankament to chyba mam większą formę, bo ciasta miałam troszkę za mało i musiałam zrobić strasznie cieniutki spód, przez co w najcieńszych miejscach się przełamywał, ale w niczym nie umniejszało to smakowi. Zaniosłam trochę do pracy i moi znajomi z firmy też byli wniebowzięci! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  9. własnie zrobiłam.. JEST PRZEPYSZNA! Az nie moge uwierzyc ze tak długo sie zbierałam żeby ją upiec, ciasto proste, szybkie i PYYYYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  10. ja robie dzis a ciasto kupilam gotowe:) bedzie jeszcze szybciej

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszna, pierwszy raz robiąc tartę zrobiłam dziś z tego przepisu. Udała się, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj zrobiłam tartę - wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawy przepis . czy po wlaniu budyniu z owocami trzeba włożyć jeszcze raz do piekarnika ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, czy można mrozić taką tartę?

    OdpowiedzUsuń