środa, 7 marca 2012

Tort porowy na otrębowym spodzie

Ten tort był moją miłością od pierwszego kęsa:) Bardzo aromatyczne, pikantne nadzienie i kruche ciasto o dość licznych walorach zdrowotnych. Dodatek sera żółtego i boczku może nie czyni z niego małokalorycznego, ale pysznie smakuje a ser to bogate źródło wapnia, więc dalej jest to propozycja zdrowsza niż nie jeden tort z cukierni. Myślę że takie ciacho przypadnie do gustu nawet mięsożernym panom i ze względu na prezencję będzie dobrym prezentem. Przepis można modyfikować, dodać jogurt zamiast śmietany, zrezygnować z boczku i górę udekorować plastrami cukinii. Porcja na tortownicę 28 cm; przepis od mojej mamy:)



Tort porowy na otrębowym spodzie


* 50 dag porów
* cztery łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
* 6 łyżek mleka 

* cztery jajka
* 15 dag śmietany
* 30 dag mąki pszennej ( można wymieszać pół na pół z pełnoziarnistą)
* 10 dag otrębów pszennych lub żytnich
* dwie łyżeczki proszku do pieczenia
* 10 dag twarogu
* 10 dag żółtego sera
* 6 plastrów boczku
* gałka muszkatołowa, sól, pieprz 



 Umyte i osuszone pory pokroić na nieduże kawałki i chwilkę dusić na patelni z dwoma łyżkami oleju.
Z mąki ,dwóch jajek, reszty oleju, proszku do pieczenia , otrębów i twarogu zagnieść ciasto, po czym 2/3 rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub wyłożyć papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować wałek i ułożyć wokół blachy wysoki brzeg.Ser żółty starkować na tarce o dużych oczkach, wymieszać z dwoma jajkami, mlekiem, śmietaną,solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na cieście rozłożyć równą warstwę porów, przykryć przygotowaną masą i na wierzch ułożyć plastry boczku. Piec około 45min w temperaturze około 180 stop.C


1 komentarz: