czwartek, 11 lipca 2013

Magiczna rolada bezowa

Magiczna, bo kto to słyszał, że bezę można zwinąć?! Byłam tak zaskoczona, istnieniem takiego smakołyku, że od przeczytania przepisu do jego realizacji minęła niecała doba. Mam dużo bezożerców w domu, toteż wiedziałam, że rolada długo nie pożyje- i tak się też stało. To niezwykłe ciasto, lekkie jak pianka, wcale nie tak zamulająco słodkie jakby się mogło wydawać. Jednak po jednym kawałku ma się serdecznie dość- co ma swoją zaletę w postaci braku chęci pochłonięcia większej ilości. Można użyć dowolnych owoców, które nie będą bardzo soczyste. Ciasto jest co prawda cholernie kaloryczne, ale kto by się mu oparł;). Warto przy przygotowaniu bezy zastosować się do wskazówek, które podałam tutaj. Przepis z przyjemnością dodaję po raz pierwszy do akcji "Weekendowa cukiernia".



Rolada bezowa z jagodami
  • sześć białek w temperaturze pokojowej
  • 250 gram cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram śmietany kremówki
  • 60 ml soku z cytryny
  • 200 dag jagód lub innych drobnych owoców(poziomek, borówek, truskawek)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni. Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, czekając aż każda porcja się rozpuści. Pod koniec, kiedy piana będzie sztywna dodać ocet, mąkę i skórkę z cytryny. Wyłożyć bezę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35x 45 cm i wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem. Pieczemy około 20 minut aż beza się zetnie, ale pozostanie miękka i w miarę jasna. Po upływie podanego czasu zostawić w wyłączonym piekarniku bezę na około 10 minut. W między czasie ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy do niej mascarpone i sok z cytryny. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Wsypujemy owoce i mieszamy łyżką lub szpatułą. Bezę wyjmujemy z piekarnika, wyrzucamy na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę lub arkusz papieru do pieczenia. Smarujemy kremem i za pomocą papieru zwijamy w roladę. Wkładamy na dwie godziny do lodówki.




Smacznego!

11 komentarzy:

  1. ależ piękna ta roladka :) super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. :) Też byłam zdziwiona, co można zrobić z bezą. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ją niedawno odkryłam i jestem oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna rolada taka dopracowana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszła cudownie- dziękuję za udział:)) Proszę zmień tylko Weekendowa cukiernia ..nie piekarnia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo ta roladka i bardzo smakowicie wyglada :) Chetnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow jaka cudowna! Naprawdę pięknie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ta beza jest sucha w środku, czy mokra?
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda smakowicie :) zapraszam do podzielenia się tym postem (albo innym;) na link party u mnie :)) kulinarnego jeszcze nic nie mamy ;)
    www.speckled-fawn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń