Rolada bezowa z jagodami
- sześć białek w temperaturze pokojowej
- 250 gram cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 250 gram mascarpone
- 250 gram śmietany kremówki
- 60 ml soku z cytryny
- 200 dag jagód lub innych drobnych owoców(poziomek, borówek, truskawek)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni. Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, czekając aż każda porcja się rozpuści. Pod koniec, kiedy piana będzie sztywna dodać ocet, mąkę i skórkę z cytryny. Wyłożyć bezę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35x 45 cm i wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem. Pieczemy około 20 minut aż beza się zetnie, ale pozostanie miękka i w miarę jasna. Po upływie podanego czasu zostawić w wyłączonym piekarniku bezę na około 10 minut. W między czasie ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy do niej mascarpone i sok z cytryny. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Wsypujemy owoce i mieszamy łyżką lub szpatułą. Bezę wyjmujemy z piekarnika, wyrzucamy na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę lub arkusz papieru do pieczenia. Smarujemy kremem i za pomocą papieru zwijamy w roladę. Wkładamy na dwie godziny do lodówki.
Smacznego!
ależ piękna ta roladka :) super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. :) Też byłam zdziwiona, co można zrobić z bezą. ;)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna:)
OdpowiedzUsuńJa też ją niedawno odkryłam i jestem oczarowana :)
OdpowiedzUsuńPiękna rolada taka dopracowana :)
OdpowiedzUsuńWyszła cudownie- dziękuję za udział:)) Proszę zmień tylko Weekendowa cukiernia ..nie piekarnia:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudo ta roladka i bardzo smakowicie wyglada :) Chetnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńWow jaka cudowna! Naprawdę pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCzy ta beza jest sucha w środku, czy mokra?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:)
wygląda smakowicie :) zapraszam do podzielenia się tym postem (albo innym;) na link party u mnie :)) kulinarnego jeszcze nic nie mamy ;)
OdpowiedzUsuńwww.speckled-fawn.blogspot.com