Zupa, którą dziś pokażę to rzecz zadziwiająca i niesamowita. Po pierwsze wygląda jak zupa mleczna. Po drugie mleko, śmietana i majonez w składzie...no cóż. Po trzecie niesamowite jak ze składników banalnych można stworzyć coś tak dobrego. Zupka jest delikatna, naprawdę kremowa i sycąca. Okazuje się że nie trzeba miksować warzyw by uzyskać taki aksamitny efekt. oryginalny przepis pochodzi stąd.
Kremowa zupa ziemniaczana
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki mleka
- osiem średnich ziemniaków
- 1,5 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- dwie średnie cebule
- dwa ząbki czosnku
- dwie szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 100 gram cheddar'a lub innego sera o wyrazistym smaku
- 40 gram tartego parmezanu
- sól, pieprz
- garść szczypiorku
- podsmażone plastry bekonu lub kiełbasy
Śmietanę, mleko i majonez mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Na oleju rumienimy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy aż będą półtwarde. Mąkę i dwie szklanki mleka mieszamy trzepaczką aż znikną grudki. Wlewamy do zupy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 70 gram cheddar'a i parmezan. Mieszamy aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy mieszankę śmietanowo-majonezową, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy szczypiorkiem. Na talerzu każdą porcję dekorujemy bekonem lub kiełbasą. Można też posypać odrobiną sera. Smacznego!
Fajnie wyglądają takie odsmażone plasterki kiełbasy na zupie.
OdpowiedzUsuńO, zupy kremu z ziemniaków nie jadłam. Coś czuję, że jest naprawdę dobry... :)
OdpowiedzUsuńidealna zimowa zupka:)
OdpowiedzUsuńtrochę kaloryczna, ale na pewno sycąca;)
OdpowiedzUsuńA na takie mrozy w sam raz, jeszcze z tą kiełbaską.. ;D
Uwielbiam wszelkie zupy krem i na pewno wypróbuję Twój przepis. Najczęściej do ich przygotowania używam teraz miksera kuchennego, który zamówiłam ostatnio na https://duka.com/pl/agd/miksery. Dużą zaletą tego urządzenia jest to, że potrawy można miksować na gorąco, bezpośrednio w garnku. Jest to bardzo wygodne i znacznie skraca czas przyrządzenia takiej zupy.
OdpowiedzUsuńNo i co osiągniesz dzięki tak żenująco chamskiej reklamie? Bo ja już sobie wyrobiłem zdanie o firmie Duka (noga moja tam nie postanie) i kretyneczkach takich jak ty. Dno.
Usuń