Inne cieszyńskie ciasteczka:
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka-kakaowe.html
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka.html
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka-orzechowe.html
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskie-ciasteczka-sliwki-w.html
Kruche ciasteczka maślane przekładane
- 300 gram mąki
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- 50 gram cukru pudru
- jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- jedna łyżka kwaśnej śmietany
- marmolada lub powidła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy(dość cienko bo będą przecież składane) i wycinać różne kształty za pomocą foremek. Trzeba pamiętać o tym, by kształty były sparowane. Jedna część pozostaje gładka, w drugiej wycinamy za pomocą dowolnego narzędzia niewielkie kółko. Pieczemy w 180 stopniach aż się zezłocą(ok. 10 minut, ponieważ są cienkie). Studzimy. Wystudzone smarujemy cieniutko marmoladą i zalepiamy połówką z dziurką.
Ciasteczka przekładane z migdałkiem
Receptura jest taka sama, jednak wycinamy ciasto foremką w kształcie owalu i nie robimy dziurek. Gdy ciasteczka ostygną, zlepiamy za pomocą masy orzechowej lub marmolady dwie połówki. Na górę każdej, za pomocą lukru przyklejamy migdał zanurzony czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładamy do zastygnięcia.
faktycznie cudne:) Szczególnie te serduszka ;D
OdpowiedzUsuńAle piękne! te cieszyńskie ciasteczka są bardzo kuszące:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasteczka ;) super, że podajesz przepisy na lokalne smakołyki ;)
OdpowiedzUsuńświetne są te ciasteczka
OdpowiedzUsuń