piątek, 21 grudnia 2012

Cieszyńskie ciasteczka- kruche z marmoladą i przekładane z migdałem

To już jedne z ostatnich cieszyńskich ciasteczek, które chcę wam zaprezentować. Ciasteczka są niby tylko zwyczajne, niby tylko kruche, a jednak dekoracja sprawia że są po prostu urocze. Można je przełożyć marmoladą lub powidłami, Nutellą lub masą jak do orzeszków. Ogranicza was tylko inwencja i wyobraźnia;).

Inne cieszyńskie ciasteczka:
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka-kakaowe.html
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka.html
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka-orzechowe.html
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskie-ciasteczka-sliwki-w.html



Kruche ciasteczka maślane przekładane

  • 300 gram mąki
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 50 gram cukru pudru
  • jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedna łyżka kwaśnej śmietany
  • marmolada lub powidła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy(dość cienko bo będą przecież składane) i wycinać różne kształty za pomocą foremek. Trzeba pamiętać o tym, by kształty były sparowane. Jedna część pozostaje gładka, w drugiej wycinamy za pomocą dowolnego narzędzia niewielkie kółko. Pieczemy w 180 stopniach aż się zezłocą(ok. 10 minut, ponieważ są cienkie). Studzimy. Wystudzone smarujemy cieniutko marmoladą i zalepiamy połówką z dziurką.

Ciasteczka przekładane z migdałkiem

Receptura jest taka sama, jednak wycinamy ciasto foremką w kształcie owalu i nie robimy dziurek. Gdy ciasteczka ostygną, zlepiamy za pomocą masy orzechowej lub marmolady dwie połówki. Na górę każdej, za pomocą lukru przyklejamy migdał zanurzony czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładamy do zastygnięcia.


4 komentarze:

  1. faktycznie cudne:) Szczególnie te serduszka ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne! te cieszyńskie ciasteczka są bardzo kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne ciasteczka ;) super, że podajesz przepisy na lokalne smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne są te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń