Inne cieszyńskie ciasteczka:
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka.html
http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/12/cieszynskieslaskie-ciasteczka-kakaowe.html
Orzechowe koniczynki
- 300 gram mąki krupczatki
- 100 gram cukru pudru
- 200 gram masła
- 100 gram mielonych orzechów laskowych (dodatkowo orzechy na dekorację)
- jedno jajko
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i lekko schładzamy. Formujemy po trzy kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środek każdej koniczynki wciskamy orzech laskowy. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach.
Rogaliki orzechowe
- 280 gram mąki
- 200 gram masła w temperaturze pokojowej
- 80 gram cukru pudru
- 100 gram mielonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy z niej wałeczki o średnicy nie większej niż 2 centymetry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w formie rogalików. Można też wyłożyć ciastem specjalną formę z wgłębieniami w kształcie półksiężyca. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Można końcówki maczać w lukrze lub czekoladzie i obsypywać kokosem.
śliczniutkie te ciasteczka:) małe słodkości!
OdpowiedzUsuńA nie rozplyna sie te konczynki w takiej temperaturze ? Bo ja zawsze mam z tym problem
OdpowiedzUsuńNie powinny się rozpłynąć, bo ciasto jest dość zwarte. Warto też kuleczki lekko do siebie docisnąć i delikatnie posmarować rozkłóconym białkiem:)
Usuńdziekuje bardzo sprobuje
OdpowiedzUsuńAlez piękne maleństwa! Urocze, smakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńArtykuł, którym trudno się oderwać od czytania! Dziękuję autorowi za tak interesującą lekturę. Pozdrawiam z podziwem!
OdpowiedzUsuńCzytaj więcej na temat naszej firmy,
Skorzystaj z promocji, Zobacz ofertę,
Odwiedź naszą galerię zdjęć