wtorek, 31 lipca 2012

Biszkoptowe muffinki z nutellą

Pamiętam, że to były jedne z pierwszych muffin jakie zrobiłam. Wtedy mnie urzekły, dzisiaj mam już trochę wyższe wymagania, ale nadal je lubię. Przede wszystkim za nadzienie i biszkoptowe ciasto, które osobiście lubię popijać mleczkiem. Fani wilgotnych i ciężkich ciast, mogą już teraz wyłączyć zakładkę albo...zmodyfikować przepis i użyć np. przepisu na muffiny bananowe. W każdym razie polecam dla zrobienia frajdy dzieciakom, l ei dorosły na pewno nie pogardzi. Polecam do przepisu pobrudzić jednak mikser lub chociaż trzepaczkę. Jeśli zaś chodzi o falsyfikaty nadzienia(:))to mogę z czystym sumieniem polecić "Nusskati" z Aldi. Smak jest niesamowicie zbliżony, a cena trochę przystępniejsza. Przepis na 12 sztuk.




Muffiny z nutellą
  • 160 gram masła
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki Nutelli(uwaga! zwykle kremy czekoladowe mogą nieapetycznie wysychać)
 Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę. Wsypać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka i dobrze rozmiksować po dodaniu każdego. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Wyłożyć do papilotek lub foremek na 2/3 ich wysokości. Na górę każdej dać po dwie łyżeczki Nutelli i rozprowadzić delikatnie patyczkiem lub wykałaczką tworząc tak jakby esy-floresy.



Tak to mniej więcej wygląda:)


Piec w 160 - 170ºC przez około 25 minut. Sprawdzając patyczkiem ich gotowość należy pamiętać że Nutella nie będzie nigdy sucha.



Smacznego!

18 komentarzy:

  1. a ja jestem taką miłośniczką nutelli i jak to się stało, że jeszcze nie wpadłam na pomysł muffinek z nutellą? :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, wspaniale to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mały oddałby wszystkie klocki lego za takie babeczki :D
    Będę musiała mu takie pryzgotowac.
    Pozdrawiam :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim nadzieniem muszą być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm wyglądają smakowicie! i ta nutella :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam muffiny z nutellą i trzeba przyznać, że są przepyszne (jak wszystko z nutellą). =)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie piekłam jeszcze muffinek z nutellą. Myślę, że byłyby bardziej wilgotne, gdyby dodać do nich olej zamiast masła :) Wyglądają przeeeepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja raz przypaliłam nutellę... na grzance :]

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam pytanie techniczne: zamierzam zrobić takie ciasteczka, tylko to 3/4 szklanki etc. mnie przeraża. Jaką masz wielkość szklanki? chodzi mi dokładnie o jej pojemność, nawet tak mniej-więcej. Bo ja mam różnej pojemności i nie wiem której użyć, a zalezy mi żeby ciasteczka wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam taką standardową szklankę 250 ml, taką brązową z uszkiem do herbaty;)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
      Jutro będę piec te muffinki i mam nadzieję, że wyjdą, bo w Twoim wykonaniu wyglądają bosko! :)

      Usuń
  10. udany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. moje wygladaja tak samo jak twoje al cala nutella mi wyschla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo trzeba bylo dodac do muffinek oryginalna nutelle a nie jakis badziew z biedronki -.-

      Usuń
  12. To przepis z "Moich Wypieków" chyba?

    OdpowiedzUsuń
  13. dzisiaj bede robic:):)

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam i mogę polecić! są pyszne i uzależniające:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Akurat jem sobie wspomniane "Nusskati" z Aldi i muszę napisać, że smak kompletnie inny niż Nutella! Choć może w babeczce nie będzie aż takiej różnicy ;) Ale na chlebie jest - jak dla mnie - dużo gorsze...

    OdpowiedzUsuń