Pamiętam, że to były jedne z pierwszych muffin jakie zrobiłam. Wtedy mnie urzekły, dzisiaj mam już trochę wyższe wymagania, ale nadal je lubię. Przede wszystkim za nadzienie i biszkoptowe ciasto, które osobiście lubię popijać mleczkiem. Fani wilgotnych i ciężkich ciast, mogą już teraz wyłączyć zakładkę albo...zmodyfikować przepis i użyć np. przepisu na muffiny bananowe. W każdym razie polecam dla zrobienia frajdy dzieciakom, l ei dorosły na pewno nie pogardzi. Polecam do przepisu pobrudzić jednak mikser lub chociaż trzepaczkę. Jeśli zaś chodzi o falsyfikaty nadzienia(:))to mogę z czystym sumieniem polecić "Nusskati" z Aldi. Smak jest niesamowicie zbliżony, a cena trochę przystępniejsza. Przepis na 12 sztuk.
Muffiny z nutellą
- 160 gram masła
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki Nutelli(uwaga! zwykle kremy czekoladowe mogą nieapetycznie wysychać)
Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę. Wsypać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka i dobrze rozmiksować po dodaniu każdego. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Wyłożyć do papilotek lub foremek na 2/3 ich wysokości. Na górę każdej dać po dwie łyżeczki Nutelli i rozprowadzić delikatnie patyczkiem lub wykałaczką tworząc tak jakby esy-floresy.
|
Tak to mniej więcej wygląda:) |
Piec w 160 - 170ºC przez około 25 minut. Sprawdzając patyczkiem ich gotowość należy pamiętać że Nutella nie będzie nigdy sucha.
Smacznego!
a ja jestem taką miłośniczką nutelli i jak to się stało, że jeszcze nie wpadłam na pomysł muffinek z nutellą? :) dzięki!
OdpowiedzUsuńAch, wspaniale to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMój mały oddałby wszystkie klocki lego za takie babeczki :D
OdpowiedzUsuńBędę musiała mu takie pryzgotowac.
Pozdrawiam :p
Z takim nadzieniem muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają smakowicie! i ta nutella :)
OdpowiedzUsuńRobiłam muffiny z nutellą i trzeba przyznać, że są przepyszne (jak wszystko z nutellą). =)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze muffinek z nutellą. Myślę, że byłyby bardziej wilgotne, gdyby dodać do nich olej zamiast masła :) Wyglądają przeeeepysznie!
OdpowiedzUsuńja raz przypaliłam nutellę... na grzance :]
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie techniczne: zamierzam zrobić takie ciasteczka, tylko to 3/4 szklanki etc. mnie przeraża. Jaką masz wielkość szklanki? chodzi mi dokładnie o jej pojemność, nawet tak mniej-więcej. Bo ja mam różnej pojemności i nie wiem której użyć, a zalezy mi żeby ciasteczka wyszły :)
OdpowiedzUsuńJa mam taką standardową szklankę 250 ml, taką brązową z uszkiem do herbaty;)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :)
UsuńJutro będę piec te muffinki i mam nadzieję, że wyjdą, bo w Twoim wykonaniu wyglądają bosko! :)
udany przepis :)
OdpowiedzUsuńmoje wygladaja tak samo jak twoje al cala nutella mi wyschla:)
OdpowiedzUsuńbo trzeba bylo dodac do muffinek oryginalna nutelle a nie jakis badziew z biedronki -.-
UsuńTo przepis z "Moich Wypieków" chyba?
OdpowiedzUsuńdzisiaj bede robic:):)
OdpowiedzUsuńrobiłam i mogę polecić! są pyszne i uzależniające:)
OdpowiedzUsuńAkurat jem sobie wspomniane "Nusskati" z Aldi i muszę napisać, że smak kompletnie inny niż Nutella! Choć może w babeczce nie będzie aż takiej różnicy ;) Ale na chlebie jest - jak dla mnie - dużo gorsze...
OdpowiedzUsuńNutella to zawsze dodaje smaku
OdpowiedzUsuń