Jajko sadzone w papryce
- dwa jajka, najlepiej od wiejskiej, szczęśliwej kury
- jedna duża papryka
- łyżeczka masła lub oleju
- sól, pieprz i koperek( lub inne ulubione przyprawy)
Paprykę myjemy i dokładnie osuszamy. Odkrajamy dół i wykrawamy dwa dość grube plastry o grubości około centymetra. Muszą mieć w miarę równe krawędzie aby białko nie wypływało. Usuwamy z papryki pestki i białe przerosty. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Kładziemy paprykę. Jajko rozbijamy delikatnie nad szklanką lub miseczką i nadmiar białka odcedzamy. Wkładamy delikatnie jajko w paprykę. Jeśli wystarczy miejsca możemy dolać białka. Smażymy pod przykryciem do ulubionego stanu ścięcia. Można też jajko obrócić, ale to dość ryzykowna operacja;) Posypujemy solą, pieprzem, dekorujemy koperkiem i/lub plasterkiem pomidorka koktajlowego. Zjadamy:)
Jajek w papryce nigdy nie próbowałam. :) Twoje śniadanie przyjemnie kojarzy mi się z moim dzieciństwem.
OdpowiedzUsuńCudownie letnie i kolorowe śniadanie;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglada. Jade do Ciebie !
OdpowiedzUsuń