czwartek, 10 maja 2012

Malinowe lody jogurtowo-sorbetowe

Za każdym razem gdy zastanawiam się co chciałabym mieć w swoim kupionym za wygraną w totka mieszkaniu(;)) to widzę kuchnię wyposażoną we wszelkie możliwe sprzęty. Potem jednak zastanawiam się czy rzeczywiście byłoby mnie stać na płacenie rachunków, głównie za prąd który to z reguły takie sprzęty pożerają. Żeby zaopatrzyć kuchnię w wymarzone maszyny musiałabym mieć jeszcze dodatkowe pomieszczenie na trzymanie tych mechanizmów, bo to wszystko zajmuje naprawdę dużo miejsca. I tak szczerze, bez niektórych rzeczy można się obyć. Na przykład bez maszyny do lodów. Co prawda lody nie są wtedy może tak idealnie kremowe jak z jej pomocą, ale przy odrobinie cierpliwości można przecież mieszać co jakiś czas masę lodową;) Chyba że jest się mną i się nie chce stać nad zamrażarką. Wtedy polecam takie oto lodowe coś:


Lody malinowe bez mieszania

* 200 gram malin( jeżeli mrożone to muszą być nieco odsączone z soku)
* 150 ml śmietany 18% lub kremówki
* dwie łyżki cukru rozpuszczonego w łyżce wrzącej wody

Maliny zgniatamy na dość dokładnie widelcem. Dodajemy śmietanę i cukier i dokładnie mieszamy. Nalewamy do foremki i zostawiamy w zamrażarce do całkowitego zamrożenia. Nie są może idealnie kremowe ale mają dużo mniej kryształów lodu niż sorbet, który próbowałam zrobić. Oczywiście lody można zrobić z dowolnych owoców.

P.s  Uważnie się rozglądajcie w sklepach, bo ja taką foremkę do lodów kupiłam w zeszłym roku w Rossmannie za całe 1,79 ;)




3 komentarze:

  1. Za foremką koniecznie muszę się rozejrzeć. Przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super foremka! Zjadłabym takich lodów

    OdpowiedzUsuń
  3. JA FOREMEK KUPIŁAM 12 ZA 8 ZŁ

    OdpowiedzUsuń