wtorek, 15 maja 2012

Mała rzecz, a cieszy. Tartaletki z trzema serami i pomidorami

To nawet nie do końca przepis, a pomysł na małą przekąskę na przykład na przyjęcie albo piknik. Chociaż na to drugie trzeba będzie zapakować bo francuskie ciasto jest jak wiadomo bardzo kruche. W każdym razie to całkiem pyszne połączenie, a wariacji można zrobić mnóstwo. Dodać mięso, inne warzywa, jeden gatunek sera. Jednak dobrze nie decydować się na więcej niż trzy różne składniki, bo ciasto lubi sobie nasiąkać;)
Ja zdecydowałam się na taką oto wariację z pomidorkami i trzema serami:


Tartaletki z trzema serami i pomidorkami

* opakowanie gotowego ciasta francuskiego
* 60 gram sera camembert
* kulka mozzarelli odsączonej dokładnie z zalewy
* trzy łyżki tartego parmezanu
* trzy łyżki koncentratu pomidorowego
* około 12 sztuk pomidorków koktajlowych
* listki świeżej bazylii


Ser rozłożyć na blacie lub rozwałkować na cienki placek. Wyciąć szklanką lub kubkiem kółka i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarować koncentratem pomidorowym( by boki były wyższe można to zrobić tylko na środku krążka). Camembert pokroić w drobną kosteczkę, dodać parmezan oraz starkowaną mozzarellę. Na środek każdego krążka wyłożyć zmieszane sery. Pomidorki poprzekrawać na trzy części i ułożyć na serze. Zapiekać w piekarniku około 10-15 minut. Podawać udekorowane listkami bazylii, na ciepło lub na zimno.


7 komentarzy: