Gdy po upieczeniu spróbowałam pierwszego kęsa tych babeczek, od razu skojarzyły mi się z czekoladkami, które dane mi było jeść tylko raz w życiu niestety- z Reese's. Masło orzechowe idealnie panuje nad słodką nutą czekolady. Przepis to wypadkowa różnych przepisów i moja modyfikacja. Porcja na dwanaście sztuk.
Muffinki brownie z masłem orzechowym
- 200 gram czekolady gorzkiej
- dwie łyżki gorzkiego kakao
- 160 gram masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 gram cukru
- trzy jajka
- 250 gram mąki
- pół szklanki mleka
- dwanaście łyżek masła orzechowego
Masło rozpuścić w garnku z cukrem. Gdy już będzie płynne, dodać pokruszoną czekoladę i intensywnie mieszając roztopić. Przestudzić. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i jajka, następnie zaś masę maślano- czekoladową. Całość wymieszać i napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Do każdej dodać po łyżce masła orzechowego i delikatnie połączyć z masą patyczkiem. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut(do suchego patyczka). Idealnie smakują ze szklanką mleka. Smacznego!
A oto moja nowa lokalizacja;)
Żródło: www.poland.pl |
Muszę przyznać, że robiłam ostatnio czekoladowe muffiny z masłem orzechowym i niesamowicie smakowało mi tamto połączenie! Ale teraz, kiedy jeszcze widzę, że ciasto brownie, to włączyło mi się mrrruczenie... Są świetne! Dobrze wykorzystane papilotki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za zgłoszenie do akcji,
Domi :)
ach, wspaniałe połączenie! muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńdwie pyszności w jednym: brownie i masło orzechowe :) mniam
OdpowiedzUsuńmoje ukochane miasto! :)
OdpowiedzUsuńpożeram je wzrokiem:)cudo!
OdpowiedzUsuńte kropki uwodzą:)
OdpowiedzUsuńChociaż bardzo często robię to ciasto to nigdy nie jadłam go w połączeniu z masłem orzechowym. Najchętniej wykonuję brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który jak do tej pory jest dla mnie najlepszy. Nie wyobrażam sobie nawet innego na tą chwilę.
OdpowiedzUsuń