niedziela, 12 sierpnia 2012

Powalająco czekoladowe ciasto cukiniowe

Jest dokładnie takie jak w tytule. Powalająco czekoladowe. Wilgotne i aromatyczne, nie można się oderwać. Nawet warzywo-sceptycy, ba! Cukinio-sceptycy nie będą w stanie odmówić kawałka tego ciacha. Może dlatego że w ogóle nie czuć jego smaku w cieście?;) Przyznam że osobiście przeraziła mnie ilość tłuszczu, więc proporcje nieco zmniejszyłam co chyba nie odbiło się jakąś szkodą na smaku. Ciasto może wyjść zakalcowate, mi pięknie wyrosło bez takiej niespodzianki. Byłam szczerze zawiedziona. Wszyscy piszą jaki to pyszny zakalec:D Przepis od Rynn, porcja na tortownicę o średnicy 26 cm.




Czekoladowe ciasto cukiniowe
  • 100 gram miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 200 gram cukru
  • dwa jajka
  • pół szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • jedna łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 gram gorzkiego kakao
  • 300 gram mąki pszennej
  • dwie szklanki startej na grubych oczkach cukinii( około 340 gram)
  • 100 gram gorzkiej czekolady

Olej, śmietanę, jajka ucieramy mikserem na gładką masę( ja utarłam trzepaczką, nie cierpię myć miksera;). Dodać cukier, rozmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia i ponownie rozmiksować. Na koniec dorzucić cukinię i czekoladę posiekaną na drobne kawałki i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę lub tortownicę i piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka. Zależnie od piekarnika może to potrwać nawet 70 minut, warto na chwilę włączyć termoobieg. Po ostygnięciu dekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.




15 komentarzy:

  1. Wierzę na słowo, bo prezentuje się cudownie :) Na pewno będę musiała zrobić tę wersję tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite ! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro jest powalające, to nic innego nie pozostaje, jak je upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak pysznie je ozdobiłaś i tak pysznie o nim piszesz, że już mam na nie wielką ochotę

    OdpowiedzUsuń
  5. akurat cukinii mam pod dostatkiem, więc chyba zrobię to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem wielką fakną wypieków na bazie warzy. Do tego w wersji czekoladowej - obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam je wczoraj :) rzeczywiście pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. jest wspaniałe... mięsiste, ciężkie i mega czekoladowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. hm,,,niestety piekłam wczoraj i wyszło zakalcowo,,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, lojalnie uprzedziłam że jest taka opcja, że może być zakalcowate, w końcu to naprawdę wilgotne i ciężkie ciacho;)

      Usuń
  10. Pyszne ciasto! Dziękuję za przepis, na pewno pokażę je u siebie. Moje wyszło cięzkie, o konsystencji brownies, ale miałam nadzieję,że takie właśnie będzie, bo takie uwielbiamy!:)
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało i polecam się na przyszłość:)

      Usuń
  11. Moja wersja: http://majanaboxing.blox.pl/2012/10/Ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html
    zapraszam. Różni się od Twojej, wyszło bardziej wilgotne, ale właśnie takie lubimy:)
    Dzieki, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam! Jest tak czekoladowe, że kakao wychodzi uszami! Jutro posypię cukrem pudrem i dam swojemu Klopsowi do pracy. A co, niech ma! :D

    OdpowiedzUsuń