Pomysł na obiad podsunął mi mój brat, prosząc o coś słodkiego. Jakoś nie miałam weny, a raczej chęci na zwykły ryż z jabłkami i po dłuższym smęceniu wpadłam na pomysł zrobienia racuchów. Miałam jednak dość surowe wymogi co do ich przygotowania. Musiały być drożdżowe. I bez kefiru lub maślanki, bo nie posiadałam tych produktów w lodówce. No i po dłuższym szukaniu znalazłam takie u
Domi. Smakują jak babcine, są puszyste, łatwe w wykonaniu i odporne na moje czasowe modyfikacje, bo oczywiście nie chciało mi się czekać za długo na wyrośnięcie ciasta:D Przypadkowi goście, którzy ich próbowali byli zachwyceni. Z podanej porcji wyszło mi około 16 niedużych sztuk.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
- 2 szklanki pszennej mąki plus trzy łyżki do przygotowania rozczynu
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- cztery jajka
- dwie łyżki cukru
- dwie łyżki masła(roztopionego i przestudzonego)
- trzy średniej wielkości jabłka
Drożdże, cukier i trzy łyżki mąki rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek w jajkach, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wlać do wyrośniętych drożdży, dodać przesianą mąkę i masło. Połączyć białka z resztą masy. Jabłka obrać i pokroić w plastry, ósemki lub kostkę. Wymieszać z masą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut( u mnie rosły 15:P). Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć nieduże racuchy na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z innymi, ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Ale apetyczne racuszki! Przypuszczam, że smakują równie dobrze, jak się tu prezentują.
OdpowiedzUsuńMM:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co jest racuchopodobne:)
Naleśniki, racuszy... mm pychota<3
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Przypominają mi się wakacje na wsi u Babci;)
OdpowiedzUsuńpiękne racuchy jak babcine :) widać, że nie tylko ja miałam takie skojarzenie ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że racuszki Ci wyszły i smakowały :))
OdpowiedzUsuńPiękne okrąglaszki, polecam się na przyszłość!
Wyszły bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam z tego przepisu i wyszły bardzo dobre;)) polecam
OdpowiedzUsuńRacuszki wychodzą przepyszne:)) mięciutkie puszyste.. takie jak lubię :)) Gorąco polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Justyna
A dodam że robię już któryś raz z kolei z tego przepisu i zawsze wychodzą świetnie:)
UsuńJustyna
Bardzo dziękuję za opinię i pozytywny komentarz, pozdrawiam!:)
Usuń