Trochę mi się warstwy rozjechały, ale cóż;) |
wtorek, 7 sierpnia 2012
Kefirowo- owocowa galaretka- na orzeźwienie
Cieszmy się owocami póki możemy! Sezon na maliny trwa w najlepsze, borówki czy jagody powoli odchodzą w zapomnienie. Do tej galaretki można użyć owoców dowolnych, niekoniecznie jagodowych. U mnie pojawiła się jako propozycja do konkursu firmy Fit&Easy i zgarnęła nagrodę:). Sama idea przygotowania galaretki z kefiru narodziła się już kilka lat temu podczas zajęć z technologii żywności i żywienia. Nie dowierzałam wtedy jak bardzo w smaku posłodzony kefir przypomina...sernik. No przynajmniej według mnie. Porcja ów deserku to około 120 kcal, jest jednocześnie dość orzeźwiający bo mało słodki. Z podanych proporcji wychodzą dwie szklanki galaretki. Receptura zaczerpnięta z "Nowoczesnej dietetycznej książki kucharskiej".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O, domowej galaretki nie próbowałam. Podoba mi się Twoja propozycja, i ładne podanie. :)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej. Deser wygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuńOj tam rozjechały od razu! Artystyczny nieład! :D
OdpowiedzUsuńwow, jaki wyśmienity pomysł. nigdy bym tego sama nie wymysliła. szalenie mi się podoba.
OdpowiedzUsuń