środa, 8 sierpnia 2012

Idealne racuchy drożdżowe z jabłkami

Pomysł na obiad podsunął mi mój brat, prosząc o coś słodkiego. Jakoś nie miałam weny, a raczej chęci na zwykły ryż z jabłkami i po dłuższym smęceniu wpadłam na pomysł zrobienia racuchów. Miałam jednak dość surowe wymogi co do ich przygotowania. Musiały być drożdżowe. I bez kefiru lub maślanki, bo nie posiadałam tych produktów w lodówce. No i po dłuższym szukaniu znalazłam takie u Domi. Smakują jak babcine, są puszyste, łatwe w wykonaniu i odporne na moje czasowe modyfikacje, bo oczywiście nie chciało mi się czekać za długo na wyrośnięcie ciasta:D Przypadkowi goście, którzy ich próbowali byli zachwyceni. Z podanej porcji wyszło mi około 16 niedużych sztuk.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
  • 2 szklanki pszennej mąki plus trzy łyżki do przygotowania rozczynu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • cztery jajka
  • dwie łyżki cukru
  • dwie łyżki masła(roztopionego i przestudzonego)
  • trzy średniej wielkości jabłka 
Drożdże, cukier i trzy łyżki mąki rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek w jajkach, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wlać do wyrośniętych drożdży, dodać przesianą mąkę i masło. Połączyć białka z resztą masy. Jabłka obrać i pokroić w plastry, ósemki lub kostkę. Wymieszać z masą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut( u mnie rosły 15:P). Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć nieduże racuchy na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z innymi, ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ale apetyczne racuszki! Przypuszczam, że smakują równie dobrze, jak się tu prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  2. MM:)
    Uwielbiam wszystko co jest racuchopodobne:)
    Naleśniki, racuszy... mm pychota<3
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypominają mi się wakacje na wsi u Babci;)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne racuchy jak babcine :) widać, że nie tylko ja miałam takie skojarzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się bardzo, że racuszki Ci wyszły i smakowały :))
    Piękne okrąglaszki, polecam się na przyszłość!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam z tego przepisu i wyszły bardzo dobre;)) polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Racuszki wychodzą przepyszne:)) mięciutkie puszyste.. takie jak lubię :)) Gorąco polecam ten przepis

    Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dodam że robię już któryś raz z kolei z tego przepisu i zawsze wychodzą świetnie:)
      Justyna

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za opinię i pozytywny komentarz, pozdrawiam!:)

      Usuń