No i znowu opuściłam na krótko bloga. Inne obowiązki
niestety wzywały, ponadto poranne wstawanie daje mi się we znaki brakiem weny
twórczej. Nie jest wskazane żeby „sowa” wstawała jak „skowronek”, oj nie;)
Ostatnio zaczęłam więc pić okazyjnie kawę. Dalej jednak jest to jedna na
tydzień, czasem dwie. Jakoś nie umiałam się nigdy do tego napoju przekonać i
dziwiły mnie wyznania osób pijących, że bez kawy nie potrafią normalnie
funkcjonować. Ja się chyba nie przyzwyczaję do codziennego picia, ale czasem
lubię wypić, po prostu dla smaku. Zwłaszcza jeśli kawa przypomina bardziej
deser. Tą wersję wymyśliłam na potrzeby konkursu firmy Jacobs i w tej
rywalizacji przepis został nawet „przepisem dnia”. Polecam Wam spróbować i
wziąć udział bo wygrywa aż dziesięć osób dziennie, a nagrodami są świetne Ice
Coffe Box’y. Kawa jest pozbawiona
produktów odzwierzęcych więc nadaje się dla wegan.
Kawa pina colada po wegańsku
* dwie płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
* 100 ml wody
* 50 ml syropu z ananasów
* dwa plastry ananasa
* sześć łyżek mleka kokosowego z lodówki( by miało gęstą konsystencję)
Na kilka godzin przed podaniem wlewamy syrop z ananasa do foremek i mrozimy. Wodę gotujemy i zalewamy nią kawę. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie bierzemy dwie łyżki mleka kokosowego( u mnie miało konsystencję gęstej śmietany)i nakładamy na dno wysokiej szklanki.
Powoli, cienką strużką wlewamy do szklanki kawę tak, aby nie wymieszała się z mlekiem. Dorzucamy zmrożony syrop. Na górę szklanki wkładamy ostrożnie plaster ananasa. Resztę mleka kokosowego ubijamy mikserem i za pomocą szprycy wyciskamy na górę szklanki. Dodajemy słomki, dekorujemy ananasem i natychmiast podajemy.
Smacznego!
* 100 ml wody
* 50 ml syropu z ananasów
* dwa plastry ananasa
* sześć łyżek mleka kokosowego z lodówki( by miało gęstą konsystencję)
Na kilka godzin przed podaniem wlewamy syrop z ananasa do foremek i mrozimy. Wodę gotujemy i zalewamy nią kawę. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie bierzemy dwie łyżki mleka kokosowego( u mnie miało konsystencję gęstej śmietany)i nakładamy na dno wysokiej szklanki.
Powoli, cienką strużką wlewamy do szklanki kawę tak, aby nie wymieszała się z mlekiem. Dorzucamy zmrożony syrop. Na górę szklanki wkładamy ostrożnie plaster ananasa. Resztę mleka kokosowego ubijamy mikserem i za pomocą szprycy wyciskamy na górę szklanki. Dodajemy słomki, dekorujemy ananasem i natychmiast podajemy.
Smacznego!
Gratuluję wygranej;)
OdpowiedzUsuńNie chcesz odsprzedać tego zestawu? Strasznie bym go chciała :(
OdpowiedzUsuńJeżeli szukasz egzotycznej kawy to sprawdź Etno Cafe - sklep internetowy z kawą, sam nabywam z tego sklepu kawy z Indii i mają niepowtarzalny smak. W ofercie mają także sprzęt taki jak młynki do kawy czy ekspresy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę i z pewnością wypróbuję Twój przepis. Ja najbardziej lubię kawę świeżo zmieloną, która wg mnie ma najlepszy smak oraz aromat. Ostatnio przyrządzam ją sobie przy pomocy specjalnego zestawu do parzenia, w który zaopatrzyłem się na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. W skład kompletu wchodzi trwały filtr z stali nierdzewnej, który umożliwia szybkie oraz wygodne zaparzenie ulubionego napoju. Zdecydowanie polecam wszystkim kawoszom :).
OdpowiedzUsuń