Uwielbiam sezon na świeże warzywa i owoce! Śpieszmy się
jednak je wszystkie zjadać bo szybko odchodzą;). Jeszcze przed chwilą wszystko
ledwie zakwitało, a już dojrzewają czereśnie, agrest czy porzeczki. Te pierwsze
to chyba jedne z moich ulubionych owoców, jestem w stanie zjeść ich
nieskończoną ilość, do bólu brzucha. Zamierzam je zamknąć w słoikach w postaci
kompotu. I może zrobić clafoutis. No i jeść, jeść wypluwając przed siebie
pestki;) Tymczasem zakupiłam piękny zielony brokuł z naszej polskiej uprawy i
zrobiłam z niego świetną sałatkę, będącą kolorowym połączeniem kilku warzyw i
słonecznika. Warto zadbać o to by brokuł nie był zbytnio rozgotowany ponieważ
jego chrupkość idealnie komponuje się z innymi warzywami. Porcja na trzy osoby.
Sałatka z brokuła, z fetą i słonecznikiem
·
jeden duży brokuł
·
pół niedużej czerwonej papryki
·
pół kostki sera feta
·
pół puszki kukurydzy
·
sześć łyżek słonecznika łuskanego
·
sól, pieprz
·
oliwa z oliwek
Brokuł umyć, uciąć nóżkę i ugotować aż będzie półtwardy o
intensywnie zielonym kolorze. Podzielić na nieduże różyczki. Paprykę umyć,
wydrążyć i pokroić w drobną kosteczkę. Odsączyć kukurydzę. Ser pokroić w
kostkę. Słonecznik wsypać na suchą patelnię i uprażyć na delikatnie złoty
kolor. Ułożyć na talerzu brokuł, posypać kukurydzą, papryką i fetą. Na górę
wsypać uprażony słonecznik. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą i pieprzem.
Podawać.
Sezon na czereśnie;) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz