czwartek, 21 czerwca 2012

Brokuł plus dobre rzeczy. Sałatka z brokuła, z fetą i słonecznikiem


Uwielbiam sezon na świeże warzywa i owoce! Śpieszmy się jednak je wszystkie zjadać bo szybko odchodzą;). Jeszcze przed chwilą wszystko ledwie zakwitało, a już dojrzewają czereśnie, agrest czy porzeczki. Te pierwsze to chyba jedne z moich ulubionych owoców, jestem w stanie zjeść ich nieskończoną ilość, do bólu brzucha. Zamierzam je zamknąć w słoikach w postaci kompotu. I może zrobić clafoutis. No i jeść, jeść wypluwając przed siebie pestki;) Tymczasem zakupiłam piękny zielony brokuł z naszej polskiej uprawy i zrobiłam z niego świetną sałatkę, będącą kolorowym połączeniem kilku warzyw i słonecznika. Warto zadbać o to by brokuł nie był zbytnio rozgotowany ponieważ jego chrupkość idealnie komponuje się z innymi warzywami. Porcja na trzy osoby.



Sałatka z brokuła, z fetą i słonecznikiem

·         jeden duży brokuł
·         pół niedużej czerwonej papryki
·         pół kostki sera feta
·         pół puszki kukurydzy
·         sześć łyżek słonecznika łuskanego
·         sól, pieprz
·         oliwa z oliwek

Brokuł umyć, uciąć nóżkę i ugotować aż będzie półtwardy o intensywnie zielonym kolorze. Podzielić na nieduże różyczki. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobną kosteczkę. Odsączyć kukurydzę. Ser pokroić w kostkę. Słonecznik wsypać na suchą patelnię i uprażyć na delikatnie złoty kolor. Ułożyć na talerzu brokuł, posypać kukurydzą, papryką i fetą. Na górę wsypać uprażony słonecznik. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą i pieprzem. Podawać.

Sezon na czereśnie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz