Co za pogoda! Obiecałam sobie pewnego styczniowego poranka,
kiedy temperatura na termometrze pokazywała -22 stopnie obiecałam sobie, że nie
będę narzekać na letnią temperaturę mając w pamięci dwa swetry, grube rajstopy
czy też ciężki płaszcz. Trudno też nie pamiętać tęsknoty za cudownymi ,
świeżymi warzywami i owocami pełnymi słońca i witamin. Teraz w środku sezonu na
większość takich rarytasów warto zadbać o to by znalazły się w słoiczkach. Ja
przerabiam je na kompoty, bo chyba jestem w tej dziedzinie tradycjonalistką i
uważam że żadne gazowane, kolorowe cuda nie zastąpią go jako napoju do obiadu.
Przygotowałam również dżem z rabarbaru, podaję przepisy choć nie ma w nich nic
wyszukanego.
Kompot z rabarbaru i truskawek
* dwa kilo rabarbaru, obranego i pokrojonego na
niezbyt cienkie kawałki
*
kilogram dojrzałych truskawek( bez szypułek,
umyte)
*
cukier- zależnie od owoców i preferencji
smakowych od 30 do 80 dag
*
woda
Do wymytych dużych słoików wsypujemy umyte i pokrojone
owoce. Wodę zagotowujemy w dużym garnku z cukrem. Zalewamy owoce słodką wodą,
pamiętając że owoce puszczą sok więc trzeba zostawić w słoiku miejsce.
Zakręcamy suchymi zakrętkami i pasteryzujemy około 20 minut. Uwaga! Kompot do
słoików dobrze robić trochę słodszy ponieważ można go będzie potem rozrzedzać.
Dżem z rabarbaru
·
dwa kilo rabarbaru obranego i pokrojonego w
centymetrowe plastry
·
60 dag cukru( lub więcej jeśli lubimy słodkie
przetwory)
·
Dwa konfitur –fixy ( u mnie firmy „Diamant” na
bazie pektyny)
Owoce wsypujemy do dużego garnka. Dodajemy cukier i
zaczynamy gotować na bardzo wolnym ogniu. Kiedy owoce już zmiękną i stworzą
pożądaną przez nas konsystencję, dodajemy konfitur- fix i gotujemy jeszcze trzy
minuty cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Gorące konfitury przekładamy
do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy dbając o to by pokrywki były
suche. Konfitur nie pasteryzujemy bo mogą się rozżelować.
I need to to thank you for this great read!!
OdpowiedzUsuńI certainly loved every bit of it. I have you bokk marked to look
at new stuff you post…
Here is my web blog :: Single In New Hampshire