niedziela, 19 lutego 2012

O kurczę, czyli nuggets'y

Nie wiem ile mają wspólnego z fast foodową wersją bo tak owej chyba nie spożywałam( albo wydała się mojemu podniebieniu na tyle nieciekawa, ze wyparłam to ze świadomości;). Te natomiast wyróżnia chrupiąca panierka, która tak świetnie zamyka mięso, że pozostaje ono niezwykle soczyste. U mnie nuggets'y pojawiły się w wersji obiadowej, z frytkami i surówką. Oczywiście można spożywać je solo, z ziemniakami, albo z sosami, albo....no dużo opcji:) Podwójna pierś z kurczaka wystarczy na dwie osoby bo danie jest dość syte.



Nuggets'y  z kurczaka


* jedna podwójna pierś z kurczaka
* dwa jajka
* pół szklanki mąki krupczatki
* szklanka płatków kukurydzianych
* pół szklanki bułki tartej
* sól, pieprz, czerwona papryka mielona i inne ulubione przyprawy
* olej do smażenia




Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy tłuszcz i kroimy na średniej wielkości kawałki.
Miażdżymy nieco płatki kukurydziane(będą lepiej przywierać) i mieszamy w miseczce z bułką tartą i przyprawami.
Rozkłócamy jajka i wlewamy na patelnię olej. Każdy kawałek kurczaka moczymy w jajku, następnie wrzucamy do mąki, znowu do jajka i do panierki z płatków. Lekko ściskamy w dłoniach każdy kawałek by płatki dobrze przywarły. 
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Tłuszcz nie powinien być zbyt gorący bo płatki dość szybko się spalą i niezbyt zimny bo będą go bardzo chłonąć.
 Po zdjęciu z patelni odsączamy nuggets'y na ręczniku papierowym i podajemy ciepłe.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Danie nie może być syte. Ale jest sycące, co niniejszym zaświadczają syte łasuchy :). Serdeczności

    OdpowiedzUsuń