środa, 22 lutego 2012

Leczo leczo i wyleczyć nie umiejo;)

Taki tytuł z przymrużeniem oka. Trochę ogólnie nie sezon na paprykę, ale była ostatnio w promocji no to zrobiłam na obiad leczo. Istnieje sporo modyfikacji tego dania, niektórzy dodają cukinię, inni pieczarki, jedni wolą z kiełbasą, inni z parówkami. Osobiście lubię takie najprostsze z najprostszych, z samych pomidorów i papryki. Pomidory oczywiście z puszki bo te anemiczne twory ukrywające się pod tą nazwą w sklepach mają niewiele wspólnego z warzywem wygrzewającym się na polskim słoneczku, na tyczce, albo nawet niech będzie- pod foliowym namiotem. Jedyna namiastka to odmiany koktajlowe, jednakże cena nieco odstrasza:) Na szczęście papryka choć trochę smakuje papryką- nawet zimą. Porcja na cztery osoby.




Klasyczne paprykowe leczo

* kilogram papryki dowolnego koloru
* dwie średnie cebule
* około 20 dag kiełbasy lub ścinek z wędlin
* dwie puszki pomidorów bez skórki
* dwie łyżki oleju
* 40 dag parówek lub wędzonej kiełbasy
* cztery łyżki koncentratu pomidorowego
* sól i pieprz, papryka słodka mielona, majeranek




Przygotować duży garnek. Cebule obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju, dodać ścinki z wędlin również drobno pokrojone. Wszystko przesmażyć aż cebula się zrumieni a mięso będzie lekko chrupiące. Dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystko poddusić aż papryka zmięknie. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, oraz kiełbasę lub parówki, gotować jeszcze około pięciu minut Przyprawić według uznania solą, pieprzem i papryką. Opcjonalnie dodać szczyptę majeranku. Uwaga na solenie! Jeśli macie kiełbasę wędzoną może okazać się dość słona. Podawać gorące z pieczywem.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. pyszne leczo, ja dodałam frankfurterki od henryka Kani i jestem bardzo zadowolona z aefektu na prawde super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie mozna je dostac? jakie jest w ogole opakowanie? ja lubuje sie we frankkfurterach i nie widzialem takich jeszcze

    OdpowiedzUsuń