czwartek, 8 września 2011

Cynamonowe muffiny

Uwielbiam zapach i smak cynamonu. Kojarzy się z czymś egzotycznym i...erotycznym:P Nie mam go dość, ubóstwiam latem i kocham zimą. W kosmetykach. W ciastach, deserach, konfiturach, napojach. Lubię jego spokojny odcień brązu i fikuśnie zwiniętą korę:) Te muffiny są naprawdę cynamonowe. Troszkę smakują piernikiem, świetnie rosną i są całkiem zdrowe. Przepis na 12 standardowych sztuk.


Muffiny cynamonowe


* szklanka mąki pszennej
* szklanka mąki żytniej lub pełnoziarnistej
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek miodu
* 2 jajka

* 3/4 szklanki oleju
* szklanka mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżeczka sody
* 3 łyżeczki cynamonu
* garść posiekanych orzechów

Wymieszać składniki suche, później  mokre, po czym dokładnie połączyć wszystkie.
Blachę wyłożyć papilotkami i napełniać ok. 2/3 każdą(te muffiny bardzo ładnie wyrastają).

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut.


Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Kocham cynamon. Takie muffiny muszą być fantastyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą obłędnie pachnieć. Uwielbiam zapach cynamonu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, tylko, że z braku mleka posiłkowałam się jogurtem
    bardzo dobre, dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń