środa, 13 lipca 2011

Muffinki z bananami i białą czekoladą

Sezon owocowy w pełni więc tak owe pojawiają się w moich wypiekach. Wczoraj w muffinach wylądowały wiśnie ale to nie było "to" więc dalej szukam przepisu idealnego;) Tymczasem odgrzebuję przepis na muffinki bananowe z białą czekoladą. Bardzo w smaku bananowe, słodkie i naprawdę dobre zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu. W oryginalnym przepisie była łyżeczka(!) soli, ale niestety było to czuć za bardzo więc zdecydowanie zmniejszyłam proporcję tego składnika.



Muffinki bananowe w białej czekoladzie

* dwie szklanki mąki pszennej
* jedna łyżeczka proszku do pieczenia
* trzy łyżki cukru
* 1/4 łyżeczki soli
* jedno duże jajko
* szklanka mleka
* 0,5 szklanki oleju lub stopionej margaryny lub masła
* 100 gram(tabliczka) białej czekolady
* cztery dojrzałe banany



Jak w przypadku większości muffinów najpierw mieszamy w jednej misce składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.
Następnie w drugiej misce lekko roztrzepujemy jajko, mleko, olej tudzież masło, pokruszoną(ale niezbyt drobno) czekoladę oraz obrane ze skórki banany pokrojone w półplasterki.
Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie, ale tak aby nie było widać mąki.Wylewamy masę do foremek na muffinki lub do papilotek do 2/3 wysokości foremki.
Pieczemy w 200 stopniach C aż zbrązowieją(około 15-18 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz