sobota, 29 czerwca 2013

Szparagowe ostatki. Sałatka z kaszą i grillowanymi szparagami

Używacie kasz do sałatek? Ja bardzo, bardzo rzadko, właściwie poza kuskusem nie przypominam sobie ani jednego rodzaju kaszy, który wykorzystałabym do tego celu. A szkoda bo kasze są smaczne, zdrowe i sycą nie gorzej niż makarony. Jedną z moich ulubionych jest zdecydowanie kasza gryczana. Lubię jej zdecydowany smak, który świetnie się sprawdza na przykład jako dodatek do gulaszu. Tym razem dałam się ponieść wyobraźni i stworzyłam sałatkę z jej dodatkiem. Zielone szparagi jadłam po raz pierwszy i choć były bardzo smaczne to jednak białe są moim kubkom smakowym o wiele bliższe. Nie radzę kłaść ich bezpośrednio na ruszcie, bo ciężko je upilnować by się nie spaliły. Porcja na dwie osoby.



Sałatka z kaszą gryczaną i grillowanymi szparagami

  • 300 gram ugotowanej kaszy gryczanej
  • około 10 sztuk zielonych szparagów
  • jeden nieduży pomidor
  • dwa jajka
  • sześć łyżek jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka octu
  • dwie łyżki oliwy
Rozgrzewamy dobrze grilla. Szparagi myjemy, osuszamy i smarujemy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem, następnie wykładamy na tackę aluminiową i kładziemy na ruszt grilla. Pieczemy aż zmiękną- zajmuje to około 10 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę z łyżeczką octu. Gdy będzie już wrzeć zmniejszamy płomień i delikatnie z niedużej wysokości wbijamy jajka. Gotujemy aż białko się zetnie,a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy łyżką cedzakową i ostrożnie płuczemy w wodzie. Na dwóch talerzach wsypujemy kaszę. Na niej układamy szparagi, pomidory i jajko. Z jogurtu naturalnego, szczypiorku oraz soli i pieprzu robimy sos i polewamy. Podajemy ciepłe. Smacznego!


2 komentarze:

  1. czasem używam kasz:)
    pysznie wygląda ta sałatka

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam najczęściej kaszki kuskus albo jaglanej, a ostatnio quinoi, którą bardzo polubiłam.
    Twoja sałatka bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń