Domowy wermut z ryżu
- trzy kilo białego cukru
- 7 litrów wody
- jeden kilogram białego ryżu
- 10 dag drożdży( chodzi o zwykłe drożdże piekarnicze, jeśli jednak używacie winiarskich to najlepsze będą te uniwersalne plus pożywka)
- jedna łyżeczka suszonego imbiru
- jedna łyżeczka tymianku
- jedna łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- około 30 goździków
- 15 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- dwa opakowania cukru waniliowego lub 30 gram cukru waniliowego własnej produkcji
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 100 gram rodzynek
Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier i cukier waniliowy. Do gąsiora wsypać kilogram wypłukanego ryżu i przyprawy. Pokruszone drożdże zalać niewielką ilością letniej wody, rozpuścić i przelać do gąsiora. Zalać wodą z cukrem. Odstawić na około sześć tygodni. Po upływie podanego czasu oraz zaprzestaniu fermentacji przecedzić przez gazę lub za pomocą rurki zlać znad osadu. Wlać do czystego gąsiora lub fermentatora i odstawić na kolejne osiem tygodni. Po tym czasie przelać do butelek i gotowe! Z czasem w butelkach nabiera ono jeszcze bardziej pożądanego smaku i aromatu.
Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie ma piołunu, to to nie jest wermut.
OdpowiedzUsuńA ja nie daje piołunu, bo daje on gorycz, której ja nie lubię, a cytrynę daje ze skórka
OdpowiedzUsuń