Sałatka z kaszą gryczaną i grillowanymi szparagami
- 300 gram ugotowanej kaszy gryczanej
- około 10 sztuk zielonych szparagów
- jeden nieduży pomidor
- dwa jajka
- sześć łyżek jogurtu naturalnego
- dwie łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka octu
- dwie łyżki oliwy
Rozgrzewamy dobrze grilla. Szparagi myjemy, osuszamy i smarujemy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem, następnie wykładamy na tackę aluminiową i kładziemy na ruszt grilla. Pieczemy aż zmiękną- zajmuje to około 10 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę z łyżeczką octu. Gdy będzie już wrzeć zmniejszamy płomień i delikatnie z niedużej wysokości wbijamy jajka. Gotujemy aż białko się zetnie,a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy łyżką cedzakową i ostrożnie płuczemy w wodzie. Na dwóch talerzach wsypujemy kaszę. Na niej układamy szparagi, pomidory i jajko. Z jogurtu naturalnego, szczypiorku oraz soli i pieprzu robimy sos i polewamy. Podajemy ciepłe. Smacznego!
czasem używam kasz:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ta sałatka
Używam najczęściej kaszki kuskus albo jaglanej, a ostatnio quinoi, którą bardzo polubiłam.
OdpowiedzUsuńTwoja sałatka bardzo mi się podoba :)