czwartek, 13 czerwca 2013

Pyszne, szybkie, ciasto ucierane z truskawkami

Sezon na owoce właściwie oficjalnie się rozpoczął. Ja zaingurowałam go już kilka dni temu wkładając w słoiczki rabarbar w postaci dżemu i kompotu. W sam raz na zimową szarugę. Teraz tylko czekać aż truskawki osiągną wymarzoną fazę dojrzałości(czyt. stanieją) i je też zamknę w słoikach. To ciekawe owoce są bowiem takie jak pogoda- gdy pada są drobne i kwaśne, gdy tylko poświeci słońce tanieją, rumienią się i stają się słodkie. Tymczasem stoję w długiej kolejce po nie i szczęśliwa przynoszę łubiankę do domu. To ciasto znalazłam na blogu Dorotus, oczywiste jest więc że nie mogło się nie udać. Jest pyszne, wilgotne, ma delikatną kruszonkę i po zastosowaniu się do wskazówek doskonale rośnie bez zakalca- co często zdarza się w ciastach z dużą ilością owoców. Porcja na blachę o wymiarach 20x30 cm. jednak ja użyłam takiej 20x 40- ciasto jest bardziej płaskie, ale wciąż dość wysokie by swobodnie je pokroić.



Ucierane ciasto z truskawkami

  • 200 gram miękkiego masła
  • 150 gram cukru
  • 200 gram mąki pszennej
  • 40 gram mąki ziemniaczanej lub tyle samo budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • cztery jajka
  • 600 gram truskawek, odszypułkowanych, umytych i przekrojonych na pół
Na kruszonkę:
  • 100 gram schłodzonego masła
  • 150 gram mąki
  • 50 gram cukru pudru
Masło utrzeć na puszystą masę mikserem. Stopniowo zacząć dosypywać cukier i miksować aż się rozpuści. Wbijać po kolei jajka i za każdym razem zmiksować. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać. Wsypać na koniec miksowania i wymieszać tylko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Na górze ułożyć truskawki. Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zagniatać w palcach aż zaczną się tworzyć grudki, a całość sypkich składników połączy się z masłem. Posypać równomiernie wierzch ciasta. Piec około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. a moja drożdżóweczka z truskawkami właśnie stygnie! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto ! :)
    Ucierane z truskawkami są bardzo pyszne.
    Pozdrawiam CIę.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciasto, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniammmmm!
    pychota!
    za mną też chodzi takie proste, swojskie ciacho z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest to. Najprostsze jest najlepsze. I jak pysznie napakowane owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mam smaka na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award. Pytania znajdziesz tu: http://domowa-cukiernia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wszystko wg przepisu ale pod wpływem proszku do pieczenia truskawki wpadły mi do środka a właściwie na sam spód :( co zrobiłam źle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może ciasto było za rzadkie. Aby zapobiec takiemu problemowi proponuję następnym razem truskawki czy inne owoce wykulać w mące, dzięki temu nie powinny pójść na dno:).

      Usuń
  9. Właśnie wyjęłam z piekarnika PYCHA!!! Jako, że jestem łasuchem to parząc sobie palce jem pierwszy kawałek. Trochę mnie poniosła fantazja i z braku truskawek dałam śliwki i eksperymentalnie kiwi... o dziwo wyszło bardzo dobre, owoce lekko kwaskowate :) Tylko nie wiem dlaczego musiałam piekłam je chyba nawet trochę ponad godzinę... Dzięki za naprawdę fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń