English muffins
- 4 1/4 szklanki mąki pszennej
- duże jajko
- dwie łyżki cukru
- paczka(7 gram) suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- 3 1/2 łyżki roztopionego masła
- 1 1/2 szklanki letniego mleka
- około 4- 5 łyżek kaszki kukurydzianej(ja nie miałam i użyłam manny)
Mąkę wymieszać w misce z solą. W mleku rozpuścić cukier i dodać drożdże. Wymieszać i wlać do mąki. Dodać jajko i zacząć wyrabiać. Gdy ciasto będzie już lekko wyrobione dodać przestudzone masło. Wyrobić całość na gładkie ciasto odstające od miski i nie lepiące się do rąk. Gdy takie już będzie, włożyć do miski podsypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wycinać szklanką okręgi. Układać na suchej, wysypanej kaszką patelni i smażyć z dwóch stron aż będzie lekko brązowe. Dla pewności warto podpiec jeszcze bułeczki w piekarniku(pięć minut, 180 stopni).
Smacznego!
Śliczne te bułeczki. Na patelni jeszcze nie robiłam. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że też tak mam ;)
OdpowiedzUsuńA bułeczki wyglądają przepysznie!
Pozdrowienia:)
z patelni?:D woowww
OdpowiedzUsuńa wyglądają lepiej niż obłędnie:D
o super pomysł! Szczególnie kiedy piekarnik w akademiku nie działa :D
OdpowiedzUsuńFajnie, że odnalazłaś ten znaleziony przepis :-) na pewno wypróbuję. Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńale super ;)
OdpowiedzUsuńteż wypróbuję, wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, 6niebo
Robiłam tak jak w przepisie i zastanawiam się czemu wyszly zakalce, jakieś podpowiedzi?
OdpowiedzUsuń