Pstrąg tymiankowymi nimi szyty
- dwa świeże pstrągi
- pół cytryny
- pół limonki
- dwie łyżeczki masła
- gałązka rozmarynu
- kilka liści kolendry
- czternaście krótkich gałązek tymianku lub cztery dłuższe
- sól i pieprz do smaku
Rybę dokładnie umyć, jeśli nie jest wypatroszona należy to zrobić. Zostawić głowę. Osuszyć ręcznikiem papierowym.Cytrusy sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Zioła przemyć wodą. Każdego pstrąga nadziać naprzemiennie plasterkami cytryny i limonki. Włożyć po gałązce kolendry i rozmarynu. Do każdej sztuki ryby włożyć tez po półtorej łyżeczki masła. Teraz zaczyna się najtrudniejsza część. Szydełkiem z cienką końcówką przebijać rybę na wylot. Przewlekać za jego pomocą przez każdą dziurkę gałązkę tymianku i dość ciasno zawiązać. Powtórzyć tę czynność aż cała rybka będzie w ten sposób zawiązana. Jeśli ma się długie gałązki tymianku to można po prostu zszyć za pomocą igły. Natrzeć z wierzchu solą i pieprzem. Każdą rybę zawinąć osobno w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 30 minutach zdjąć folię i włączyć tylko nawiew górny lub termoobieg. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ryby. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.
Krawcową raczej nie zostanę;) |
Pieczony pstrąg... Coś wspaniałego. Zakochałam się w tym smaku kiedyś w górach :)
OdpowiedzUsuńoch, uwielbiam pstrąga. :) kojarzy mi się z wakacjami.
OdpowiedzUsuńRewelka, pyszny pstrąg
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga,sama często go kupuję w Lidlu i robię na różne sposoby ale przeważnie z grilla.
OdpowiedzUsuń