No i mamy tą paskudną jesień. Zimno, ranki są ciemne i mgliste, wieczory natomiast szybko się kończą nocą bo o 19 już zachodzi powoli słońce. Ja tam jednak wciąż korzystam z ostatnich promieni zachodzącego..lata i dalej cykam fotki na wolnym powietrzu. Są jednak pewne zalety jesieni. Wkrótce zrobi się złoto-brązowo-czerwono co uwielbiam. Jabłka i gruszki dojrzewają już do stanu największej pyszności, w sklepach można kupić dynię, słodkie ziemniaki i paprykę w każdym kolorze. Macie jeszcze jakieś ulubione sezonowe warzywka i owoce?
Ta potrawa to nieco zmodyfikowana wersja, która już się kiedyś na blogu pojawiła. Więcej tu jednak suchych nasion roślin strączkowych, mięso jest w kawałeczkach a przyprawiłam tym razem nie mieszanką, a własną kompozycją.Idealnie rozgrzewające danie na coraz chłodniejsze dni. Przepis na cztery osoby.
Chilli z wieprzowiną i ciecierzycą
- 500 gram mięsa wieprzowego(schabu lub łopatki)
- 250 gram ciecierzycy
- puszka czerwonej fasoli
- po pół szklanki groszku i kukurydzy
- duża cebula
- jedna papryka w ulubionym kolorze
- 100 gram przecieru pomidorowego
- trzy łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, łyżeczka tymianku, duża szczypta cynamonu
Mięso umyć i pokroić na małą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i zrumienić na złoto cebulkę. Dodać mięso i smażyć do miękkości. W razie konieczności podlać wodą. Wszystkie warzywa z puszki odsączyć na sitku i dodać do mięsa. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników. Dołączyć przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować koło 10 minut( warzywa z puszki szybko się rozgotowują więc trzeba uważać). Podawać posypane pietruszką, z ryżem lub zawinięte w tortilli.
Smacznego!
Lubię takie rozgrzewające dania. Jesienią czy zimą smakują chyba najlepiej. Narobiłaś mi ochoty na przyrządzenie takiego... :)
OdpowiedzUsuńpyszna potrawa na jesienne klimaty:)
OdpowiedzUsuń