poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Orzeźwiająco. Penne z tuńczykiem, cytryną i chilli

Kolejna wariacja na temat tuńczyka, makaronu itp. Jest bardzo szybka, łatwa i ma w sobie całą gamę kulinarnych doznać.Słodycz fasolki świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem cytryny i pikantnym chilli dając kompozycję dość niecodzienną. Danie w sam raz na tropikalne upały, których się nie bardzo chyba ktokolwiek spodziewał w kwietniu. Osobiście wolę jednak smażyć jajka na parapecie niż używać go jako zamrażalnika;) Przepis na trzy osoby.



Makaron z tuńczykiem i cytryną

* 400 gram makaronu penne( lub muszelek czy kokardek)
* puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
*  300 gram fasolki szparagowej zielonej

* jedna średnia cytryna
* płaska łyżeczka płatków chilli
* sól morska (do makaronu i do smaku)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę przygotowujemy zależnie od tego czy jest mrożona czy świeża. Mrożoną wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości, a świeżą myjemy, oczyszczamy, kroimy(choć krojenie nie jest konieczne) na 3-4 centymetrowe kawałki i dopiero gotujemy do miękkości. W misce wymieszać tuńczyka, skórkę z wyparzonej cytryny, sok z połówki i chilli oraz sól do smaku. Wymieszać makaron z tuńczykiem, fasolką szparagową i podawać. Danie dobrze smakuje również na zimno.



2 komentarze:

  1. Upalow zazdroszcze - tutaj dzis po raz pierwszy od jakichs trzech tygodni nie pada, a to juz cos :) A dobry makaron nie jezt zly!

    OdpowiedzUsuń