Kolejna wariacja na temat tuńczyka, makaronu itp. Jest bardzo szybka, łatwa i ma w sobie całą gamę kulinarnych doznać.Słodycz fasolki świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem cytryny i pikantnym chilli dając kompozycję dość niecodzienną. Danie w sam raz na tropikalne upały, których się nie bardzo chyba ktokolwiek spodziewał w kwietniu. Osobiście wolę jednak smażyć jajka na parapecie niż używać go jako zamrażalnika;) Przepis na trzy osoby.
Makaron z tuńczykiem i cytryną
* 400 gram makaronu penne( lub muszelek czy kokardek)
* puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
* 300 gram fasolki szparagowej zielonej
* jedna średnia cytryna
* płaska łyżeczka płatków chilli
* sól morska (do makaronu i do smaku)
Makaron
ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę przygotowujemy zależnie
od tego czy jest mrożona czy świeża. Mrożoną wrzucamy na wrzątek i
gotujemy do miękkości, a świeżą myjemy, oczyszczamy, kroimy(choć krojenie nie jest konieczne) na 3-4
centymetrowe kawałki i dopiero gotujemy do miękkości. W misce wymieszać
tuńczyka, skórkę z wyparzonej cytryny, sok z połówki i chilli oraz sól
do smaku. Wymieszać makaron z tuńczykiem, fasolką szparagową i podawać. Danie dobrze smakuje również na zimno.
Upalow zazdroszcze - tutaj dzis po raz pierwszy od jakichs trzech tygodni nie pada, a to juz cos :) A dobry makaron nie jezt zly!
OdpowiedzUsuńPiękna forma podania :)
OdpowiedzUsuń