niedziela, 10 listopada 2013

Z piwem i do piwa: beeramisu.

Międzynarodowy dzień stoutu był co prawda ósmego listopada. Jednak czekałam na nowy specjał Browaru Olimp o nazwie Hera. Z opisów wyłaniało się piwo idealne do tego deseru. I wcale się nie pomyliłam! W zachwycie wychyliłam w piątek na premierze więcej niż jeden kufelek tego zacnego trunku, a to się jeszcze nie zdarzyło w lokalu gdzie do wyboru jest ponad 200 różnych piw;). To chyba najlepsza rekomendacja. Ja odpuściłam sobie w przepisie kawę, bo piwo zawiera odpowiednio dużo tego aromatu. Beeramisu nie ustępuje w niczym klasycznej wersji tego deseru. Warstwy mascarpone i bitej śmietany otulają biszkopty nasączone piwem, całość przesypana jest ciemnym kakao. Chciałam zrobić jeszcze zdjęcia warstw środkowych, ale niestety beeramisu znikło wraz z zachwytami na ustach;).  Porcja na sześć pucharków. Przepis od piwowarki Agi.



Beeramisu
  • szklanka dobrej jakości stoutu
  • 150 gram biszkoptów Lady Fingers
  • 400 gram mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • dwa żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski
  • 3/4 szklanki dobrej jakości kakao
Śmietanę ubić na sztywno i schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mascarpone. Delikatnie wymieszać masę ze śmietaną. Biszkopty podzielić na kawałki i wsadzać do wylanego na głęboki talerz piwa tak, by tylko trochę namokły piwem, ale nie rozmiękły. Układać na dnie pucharków. Następnie kłaść warstwę masy serowo- śmietanowej i przesypać obficie przesianym kakao. Powtarzać aż wyczerpie się miejsce w naczyniach. Górna warstwa powinna składać się z masy i kakao. Schłodzić w lodówce i podawać.



12 komentarzy:

  1. beeramisu <3 świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące, jeszcze się z takim deserem nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa genialna, podobnie jak i deser ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie piwo to dość nieoczekiwany dodatek do deserów. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałam, ale może dlatego , że zazwyczaj stawiam na klasyczne, sprawdzone przepisy jak na przykład https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/
    to bardzo klasyczny przepis, a mus czekoladowy to mój ukochany deser. Serdecznie wszystkim polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako dziecko uwielbiałem Tiramisu, skuszę się na ten przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo jak jest piwo to już musi być dobre

    OdpowiedzUsuń