Różowy Shrek
- prostokątny biszkopt o wysokości około 0,5 cm
Na warstwę budyniową:
- 900 ml soku przecierowego o różowym kolorze(u mnie Kubuś o smaku banan- truskawka)
- trzy budynie o neutralnym smaku np. śmietankowe
- opcjonalnie: cukier jeśli budynie są niesłodzone
Na warstwę śmietanową:
- 500 ml śmietany kremówki
- dwie galaretki o różowym kolorze np. malinowe
Dodatkowo:
- galaretka malinowa
- dwa opakowania ciastek typu Delicje
Z soku odlewamy szklankę. Resztę wlewamy do garnka razem z cukrem i zagotowujemy. W szklance zimnego soku rozprowadzamy trzy budynie. Wlewamy do gorącego soku i intensywnie mieszamy by nie powstały grudki. Gdy odpowiednio zgęstnieje lekko studzimy i wylewamy na wystudzony biszkopt. Układamy ciastka czekoladą do góry i odstawiamy do wystudzenia.
Dwa opakowania galaretki malinowej rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec wlewamy zimną galaretkę. Wylewamy śmietankę na masę budyniową i schładzamy w lodówce aż całkowicie zastygnie. W 350 ml wrzącej wody rozpuszczamy ostatnią galaretkę, studzimy i wylewamy na górę ciasta. Czekamy aż stężeje.
Smacznego!
Wspaniałe te ciasto :) Takiego Shreka jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na stare ciasto w nowej, delikatnej odsłonie :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie taki różowy Shrek wygląda, taki dziewczęcy ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńwooooww ale cudne ciacho!
OdpowiedzUsuńO, Toruń, musimy w takim razie się kiedyś umówić na kawę ;) Toruń widzę ma dużo cudownych blogerek ;)
OdpowiedzUsuńCudownie mu w różu! Piękne ciacho. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ps. Czy mój mail dotarł?