wtorek, 1 listopada 2011

Sałatka "piękna" nicejska:)

Nie wiem na ile zgodna jest z kanonem, ale wygląda niesamowicie apetycznie:) No i nie spodziewałam się że połączenie sałaty i tuńczyka wyjdzie tak apetycznie. Ta sałatka to idealna kolacja na pochmurny, jesienny dzień a to za sprawą tych energetyzujących kolorów i składników dostępnych obecnie cały rok w naszym kraju. Świetne źródło witamin i białka. Porcja dla dwóch głodnych osób(uwaga! sycące!).



Sałatka nicejska


* pół główki sałaty lodowej lub mieszanka sałat( ja użyłam gotowej mieszanki z roszponką)
* jeden średniej wielkości pomidor
* pół ogórka szklarniowego
* jedna mała cebula cebula czerwona lub żółta
* pół strączka żółtej papryki
* dwa jajka 
* puszka tuńczyka w kawałkach( w oleju lub sosie własnym- wedle uznania)


Sos: 
* sok z połówki cytryny- bez pestek
* łyżeczka musztardy
* oliwa z oliwek( trzy razy więcej niż jest soku)
* sól i pieprz


Dodatkowo:
* czarne oliwki( jeśli ktoś ma i lubi)
* grzanki np. czosnkowe


Warzywa myjemy i kroimy: sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na dwa duże talerze. Na to kładziemy pokrojonego w półplastry pomidora, ogórka w plasterkach, cebulę pokrojoną w piórka. Jajka gotujemy na twardo i po ostygnięciu kroimy na ćwiartki. Na sałacie i warzywach wykładamy po równej ilości tuńczyka, z brzegów zaś jajeczko. Polewamy każdą porcję tuż przed podaniem sosem. Można serwować z oliwkami i/lub grzankami.

Smacznego!


1 komentarz: