Stout to styl, który laikom często może się mylić z porterem, głównie z powodu barwy. To piwo górnej fermentacji, bardzo ciemne, szczególnie popularne w Irlandii. Piwo to jest uwarzone na bazie słodów palonych, które nadają mu często zapach kawy czy czekolady. Jest ono z reguły mocno goryczkowe, goryczka pochodzi zarówno ze słodu jak i z chmielu. Zawartość alkoholu jest niższa od porteru o mniej więcej połowę. Być może przeciętnemu konsumentowi wydaje się, że nigdy o takim piwie nie słyszał. Jednak najpopularniejszym komercyjnym przedstawicielem tego stylu jest...Guinness!
Jeśli chodzi o polskich przedstawicieli gatunku to lista nie jest zbytnio imponująca, o czym przekonałam się zakupując piwo do przepisów. Stanęło na stoucie czekoladowym uwarzonym w Browarze na Jurze z Zawiercia. Piwo okazało się idealne do przepisu i nie tylko(no coś trzeba było zrobić z tą szklanką, która została!). Taka mała dygresja: jeśli ktoś kupuje to piwo i spodziewa się dostać słodziutki, sztucznie aromatyzowany ulepek o smaku czekolady to może się naprawdę grubo zawieść. Porcja na tortownicę o średnicy 24 cm, przepis zaczerpnęłam stąd.
Kakaowe ciasto ze stoutem
- 250 ml stoutu
- dwa duże jajka
- 250 gram niesolonego masła
- 140 ml śmietany zakwaszanej 18%
- 300 gram cukru kryształu lub drobnego cukru do wypieków
- 70 gram dobrej jakości gorzkiego kakao
- 280 gram mąki pszennej
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej( plus trzy łyżki wrzątku i łyżka octu- składniki te zapobiegają mocno wyczuwalnej nucie sody w cieście)
- 100 gram gorzkiej czekolady lub kuwertury
- łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piwo wlać do szerokiego garnka. Wrzucić pokrojone w kostkę masło i rozpuścić w piwie. Zdjąć z ognia i wsypać kakao i cukier. Dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W osobnej misce mikserem lub trzepaczką połączyć jajka i śmietanę. Sodę wymieszać z wrzątkiem i octem(uwaga! pieni się!), wystudzić. Wlać masę jajeczno- śmietanową do mieszanki piwa, masła i kakao, dolać roztwór sodowy. Dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułą lub łopatką aż nie będzie zbyt dużych grudek. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 40- 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu i ostudzeniu zrobić polewę z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i łyżki oleju. Oblać ciasto i po zastygnięciu podawać.
Ależ intensywny i głęboki kolor ma to ciasto! Zachwycające :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, kolor genialny!:) mniammmm cudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńlubię takie wilgotne ciasta
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić owe piwo innym? nie miałam do czynienia ze stoutem, więc nie mam zielonego pojęcia czy zrobiłoby to dużą różnicę :)
OdpowiedzUsuńOgólnie to piwo dość mocno goryczkowe i ciemne, więc myślę, że spokojnie można zastąpić je porterem. Nie polecam piw jasnych, nie mają palonych słodów:).
UsuńPiękny kolor. Ciasto kusi :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto ! Uwielbiam takie. Robiłam piernik na Guinnessie, był przepyszny!:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
ślina mi leci do kolan... a jeszcze takie mokre z jabłkami.. chyba zaraz się utopie we własnej ślinie. Małgorzato jesteś niesamowita :)
OdpowiedzUsuńMmmm... Czy to jest to samo pyszne ciasto, które ostatnio przyniosłas w do 1138? :-) (Halina)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, który na pewno będę chciał sprawdzić :). Uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem kakao lub czekolady. Ostatnio przyrządziłem sobie czekoladowy sernik warstwowy wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przyznam, że trochę się napracowałem ale za to ciasto wyszło przepyszne. Polecam spróbować. Według mnie jedno z lepszych czekoladowych ciast jakie jadłem.
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńinspirujący blog
OdpowiedzUsuńRobię do dziś! Jeden z moich kluczowych przepisów 😁
OdpowiedzUsuń