Postanowiłam nawiązać do nazwy piwa i jego krajowego charakteru i tak powstał keftedes burger- aromatyczny kotlet wołowy z serem typu feta i warzywami kojarzonymi z popularną sałatką grecką. Keftedes to rodzaj ziołowych klopsików, a ich ojczyzną jest Grecja. Całość zamknięta w kajzerce(cztery nacięcia w Krakowie, pięć w Warszawie;)). Wszystko idealnie się komponuje w męską ucztę z piwem i kawałkiem mięcha;). Porcja na cztery burgery.
Keftedes burger
- 400 gram mielonego mięsa wołowego(idealnie nada się np. antrykot)
- trzy łyżki posiekanej natki pietruszki
- dwa ząbki czosnku
- łyżka posiekanej mięty
- łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- cztery kajzerki
- jeden pomidor
- jeden zielony ogórek
- jedna czerwona cebula
- cztery liście sałaty lodowej lub masłowej
- 100 gram sera typu feta
- majonez(do smaku)
Wołowinę mieszamy z ziołami, posiekanym drobno czosnkiem i odrobiną zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie wyrabiamy zbyt długo bo burgery będą twarde.
Formujemy kotlety i smażymy na oleju aż będą odpowiednio(czyli wedle gustu) wysmażone. W podgrzanych kajzerkach smarujemy cienko majonezem dół bułki, układamy sałatę, kotlet, pokrojony na plasterki pomidor, ogórek i krążki cebuli. Na samą górę kładziemy plaster sera typu feta. Zamykamy i natychmiast podajemy w towarzystwie odpowiednio schłodzonego piwa.
Smacznego!
Uwielbiam domowe burgery, jeszcze takie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńporywam jednego, albo lepiej dwa:) mniaaaammmmmmmmm
OdpowiedzUsuńTo piwo im się popsuło, więc jest chyba jednak bardziej maślane niż gorzkie. Ale może kolejne się powiedzie.
OdpowiedzUsuńPo pierwsze nie popsuło, tylko drożdże dodały nieco nuty maślanej. Po drugie - warka z wadą (która nie każdemu zresztą przeszkadza) już dawno się rozeszła i w sprzedaży jest druga, dopracowana. Pozdrawiam, Piwosz
UsuńWygląda lepiej niż z baru :)
OdpowiedzUsuńjestem zdecydowanie na tak jeśli chodzi o taaaakie burgery! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe burgery :)
OdpowiedzUsuńWszystko razem musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń